Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Arvid, Vidar

Åtalet mot Trump har finslipats

Martin Yngve/TT

Publicerad 2024-08-27 22.24

USA:s tidigare president Donald Trump utanför en domstol på Manhattan i New York i maj.

Den särskilde åklagaren Jack Smith har justerat åtalet mot USA:s tidigare president Donald Trump för att ha försökt få resultatet efter presidentvalet år 2020 ogiltigförklarat.

Donald Trump har sedan tidigare åtalats för försök att få resultatet i presidentvalet 2020 ogiltigförklarat, bland annat i samband med stormningen av Kapitolium den 6 januari 2021.

Åtalspunkterna har ändrats efter att Högsta domstolen slagit fast att USA:s expresidenter åtnjuter åtalsimmunitet för officiella handlingar.

Det nya åtalet kommer efter att en åtalsjury hört åklagarnas argument och röstat för att de kan gå vidare med ett åtal, enligt NBC.

”Det nya åtalet, som lades fram till en åtalsjury som inte tidigare hade sett bevisningen i fallet, speglar myndigheternas strävan att respektera och implementera Högsta domstolens utslag”, skriver åklagarna.

Fyra åtalspunkter

I det nya åtalet argumenterar åklagarna flera gånger för att Trump under maktövergången efter valet inte hade några presidentåtaganden som de beskrivs i konstitutionen. Det rapporterar CNN.

”Däremot hade han ett personligt intresse som kandidat att utses till valvinnare”, står det i åtalet.

De fyra ursprungliga åtalspunkterna finns alla kvar, de rör bland annat försökt till bedrägeri gentemot staten USA, försök att stoppa en offentlig handling och försök att stoppa personer från att utföra sina grundlagsskyddade rättigheter.

Däremot saknas anklagelser om att Trump gett direktiv till justitiedepartementet att utreda valresultatet, det faller enligt HD inom ämbetets immunitet.

Oklar framtid

Domstolen satte i början av juli däremot inte ned foten i fråga om uppmaningen till tiotusentals anhängare i Washington DC att gå till kongressen och ”fajtas utav helvete”.

Donald Trump, som även i år är Republikanernas presidentkandidat, säger att han är oskyldig till alla anklagelser. Fälls Trump riskerar han som mest 20 års fängelse.

Det är oklart när, eller om, åtalet kan nå en domstol.