Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Frans, Frank

Kritiskt för inlandsålen – bättre längs kusten

Publicerad 2024-08-30

Sverige har gjort stora framsteg i att minska påverkan på ål i kustvatten, men i inlandsvatten är den fortfarande hög. Pressbild.

Mindre fiske och föroreningar har förbättrat villkoren för ålar i kustvattnen. I inlandsvatten däremot hotas ålen allt mer av mänskliga aktiviteter, enligt en rapport från Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Den största källan till mänsklig påverkan på ål i inlandsvatten är fiske och vattenkraftverksturbiner, som stod för en dödlighet av blankål på 82 respektive 115 ton 2023.

”Situationen för ålen i inlandsvatten är mest kritisk. Där är det särskilt viktigt att den nya förvaltningsplanen sätter tydliga mål för hur mycket ål som ska finnas och gränser för hur mycket människan får påverka ålen”, säger Rob van Gemert, forskare vid institution för akvatiska resurser vid SLU, i ett pressmeddelande.

Längs kusten har människans påverkan på ålen minskat betydligt, och ligger nu på en nivå som möjliggör en återhämtning, enligt SLU:s uppdaterade bedömning av läget för den Europeiska ålen i svenska vatten.

Den europeiska ålen tillhör ett och samma bestånd och har en komplex livscykel. Den föds på stora djup i Sargassohavet i Atlanten och driver med strömmarna mot Europas kuster. Där stannar en del medan andra söker sig till sötvatten, där de växer under många år innan de vandrar tillbaka till Sargassohavet för att för att fortplanta sig och sedan dö.

Under tiden i Europa utsätts ålen för mänskliga hot som fiske, vattenkraftverk, föroreningar och klimatförändringar, vilket har lett till en kraftig minskning av ålpopulationen i hela Europa. 2007 ålade EU samtliga medlemsländer att ta fram och genomföra nationella ålförvaltningsplaner.