Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Skarpa fördömanden av bosättarvåld på Västbanken

TT-AFP

Publicerad 2024-08-16

Över 100 bosättare kan ha deltagit i gårdagens våldsamheter mot palestinier på ockuperade Västbanken, enligt israeliska medier.

Kritiken från omvärlden är omfattande. EU:s utrikeschef efterlyser fler sanktioner och ett slut på ”närmast total straffrihet”.

En stor grupp israeliska bosättare, vissa av dem beväpnade, stormade byn Jit på den av Israel ockuperade Västbanken under torsdagskvällen. Iförda masker satte de fordon och bostäder i brand. En 23-årig palestinier sköts till döds och en annan skadades svårt, enligt det palestinska hälsodepartementet i Ramallah.

Nu växer omvärldens kritik. FN:s råd för mänskliga rättigheter kallar bosättarangreppet ”fruktansvärt”.

– Vad som är slående och viktigt att komma ihåg är att gårdagens dödande i Jit inte är en isolerad attack, och att det är en direkt konsekvens av Israels bosättarpolitik på Västbanken, säger talespersonen Ravina Shamdasani på en pressträff.

Sanktioner mot möjliggörare

Även de tyska, franska och brittiska utrikesdepartementen, liksom Vita huset, har fördömt vad man kallar ”oacceptabla” attacker mot palestinier utförda av extremistiska bosättare.

”Israeliska myndigheter måste vidta åtgärder för att skydda alla i samhället från att skadas, vilket innefattar ingripanden för att stoppa sådana former av våld och hålla samtliga förövare ansvariga”, kommenterar en talesperson för USA:s nationella säkerhetsråd.

EU:s utrikeschef Josep Borrell kommer att föreslå sanktioner mot israeler som möjliggör bosättarvåldet, uppger han på X – däribland flera regeringsföreträdare.

”Dag efter dag, under närmast total straffrihet, eldar israeliska bosättare på våldet på ockuperade Västbanken”, skriver han.

Kastade molotovcocktails

Även Israels president Isaac Herzog har fördömt våldet. Premiärminister Benjamin Netanyahu säger sig se allvarligt på det inträffade.

Palestiniernas utrikesdepartement kallar dock attacken ”organiserad statlig terrorism”.

Den israeliska armén medger att ”tiotals israeliska civila, varav vissa maskerade” tog sig till Jit och ”stack fordon och byggnader i området i brand, kastade stenar och molotovcocktails”. Enligt militären ska dödsfallet utredas, rapporterar Times of Israel.

Inga av upploppsmakarna uppges ännu ha gripits.