Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Justus, Justina

Lex Maria: Infektion ledde till amputation

Sofia Hedberg/TT

Publicerad 2024-08-12

"Amputationen hade eventuellt kunnat undvikas om väntetider och transporttider varit kortare", skriver regionen. Arkivbild.

En patient i region Västerbotten behövde amputera armen efter att ha drabbats av en allvarlig infektion, skriver regionen i ett pressmeddelande.

Patienten sökte vård på en hälsocentral för smärtor i ena armen. Personen, med underliggande sjukdom och nedsatt immunförsvar, skickades vidare till sjukhus efter misstanke om infektion eftersom patienten hade ett litet sår vid handleden.

När patienten kom till sjukhuset hade tillståndet försämrats och prover visade på en allvarlig infektion med hög risk för dödlighet. All infekterad vävnad behövde opereras bort för att rädda patientens liv, vilket innebar att armen behövde amputeras.

Regionen har gjort en egen utredning samt en anmälan till Inspektionen för vård och omsorg för en granskning enligt Lex Maria.

”Amputationen hade eventuellt kunnat undvikas om väntetider och transporttider varit kortare och om kommunikationen mellan enheter hade fungerat enligt rutin”, skriver regionen.

ANNONS