Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Publikens sista chans inför brittiska valet – så gick det

Uppdaterad 2017-06-08 | Publicerad 2017-06-03

May och Corbyn frågades ut i direktsändningMay och Corbyn frågades ut i direktsändning

På fredagskvällen möttes Storbritanniens premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbin i en direktsänd utfrågning på BBC.

Båda pressades hårt av publiken – i var sin viktig fråga.

Tidigare i vår utlyste premiärminister Theresa May nyval. Vid det tillfället ledde hon opinionsmätningarna med 20 procent. Efter det har hon vid flera tillfällen avböjt att delta i politiska debatter.

Oppositionsledaren Jeremy Corbyn följde premiärministerns exempel och avhöll sig även han från direktsända tv-debatter.

Men bara för några dagar sen ändrade Corbyn sig och ställde upp i en debatt tillsammans med de andra politiska ledarna i Storbritannien. May dök dock inte upp utan skickade istället sin inrikesminister för att svara på väljarfrågorna.

Vill inte ”tjafsa med andra politiker”

Hon motiverade sitt beslut med att hon ”hellre möter väljare runtom i landet istället för att tjafsa med andra politiker”.

Dock har flera opinionsmätningar som genomförts på senare tid visat att May har allt lägre väljarstöd. I vissa mätningar skiljer endast 3 procent de konservativa från Corbys Labour.

På fredagskvällen möttes rivalerna i en utfrågning i BBC. En blandad publik fick ställa frågor till Theresa May och Jeremy Corbyn.

Enligt flera brittiska experter verkar toppmötet knappast ha kastat omkull den förväntade valutgången. Dock verkar rivalerna ha samlat på sig minuspoäng i viktiga väljarfrågor.

”Kämpa för världsfreden”

För Jeremy Corbyn ska kärnvapenfrågan ha varit särskild infekterad. När han fick frågan om vad han skulle göra om Storbritannien skulle utsättas för en kärnvapenattack svarade oppositionsledaren bland annat att han skulle göra allt för att undvika situationen samt att det är viktigt att kämpa för världsfreden.

Detta något otydliga svar fick konservativa experter att reagera.

”Corbyn skulle handskas med ett kärnvapenhot genom att prata så att det inte uppstår något hot från första början. Tror han verkligen att prat fungerar på alla angripare?”, skriver den Sunday Times politiska kommentator Tim Shipman på Twitter.

Theresa May fick det istället tufft under en vårdfråga som kom från en kvinna i publiken som delade med sig av sina egna erfarenheter. Hon berättade om hur hon blivit förolämpad och förbisedd av personal inom den psykiatriska vården och hur detta har genererat henne stort lidande i över ett år.

May svarade:

– Jag kommer inte att försvara de erfarenheter som du har. Det är därför det är så viktigt att ta itu med hälsoproblem. Detta är något som vi tittar på och hoppas kunna förbättra.

”Brist på empati”

Hon fick också några tuffa frågor gällande sjuksköterskors löner, då en berörd i publiken vittnade om att hennes lön räckte till så dåligt att hon ibland får gå till en så kallad ”food bank” för att få mat för dagen.

Även här verkar experterna tycka att May inte gav några konkreta förbättringsförslag.

”Mays svaghet: Brist på empati”, skriver Huff Post UKs politiska kommentator Paul Waugh på Twitter.

De samlade rösterna från politiska experter i Storbritannien verkar tala för att det var publiken som gick vinnande ur den här debatten. Många anser att de ställde bra och konkreta frågor till de två toppolitikerna.

Och debatten i sig beskrivs inte som någon ”game changer”.