Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Enigt KU riktar kritik mot Pourmokhtari

Maria Davidsson/TT, Niklas Svahn/TT

Publicerad 2024-05-30

Konstitutionsutskottets ledamöter med ordförande Ida Karkiainen i mitten.

Klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) är den mest kritiserade ministern i årets KU-granskning.

Hon kritiseras i tre fall – för uttalanden om kärnkraft och klimathandlingsplanen, men också för hur generaldirektören för Strålsäkerhetsmyndigheten fick lämna sitt jobb.

Det är ett enigt KU som presenterar en diger lunta över årets granskningar av regeringens arbete.

I fem av de 29 anmälningarna har KU hittat brister. Tre av dem landar i kritik mot klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Hon är den minister som får mest kritik och är också den som har fått flest anmälningar mot sig.

– Vi ser ofta att de anmälningar som kommer in är en spegel av vilka frågor som är mest debatterade under ett år, säger KU:s ordförande Ida Karkiainen (S).

Inga talepunkt-maskiner

Två av de utpekade bristerna handlar om olika uttalanden från Pourmokhtari.

Det ena handlade om hur många kärnkraftsreaktorer som behöver byggas och det andra om när klimathandlingsplanen skulle lämnas in till riksdagen.

Behöver Romina Pourmokhtari vara mer försiktig med hur hon uttrycker sig framöver?

– Statsråd bär det oket att man måste väga sina ord på guldvåg. Vi förväntar oss att man är välavvägd och välgenomtänkt när man ställer sig på en pressträff och ska föredra ett nytt ärende, säger Karkiainen.

– Sedan måste man säga att alla människor, även statsråd. Jag har prövat på det en gång. Man kan inte prata som en talepunktsmaskin.

KU:s vice ordförande Erik Ottoson (M) förväntar sig att Pourmokhtari och andra ministrar tar till sig av rapporten.

– Vi förväntar oss att alla våra uttalanden, oavsett vem de rör, leder till att statsrådet läser dem och tar till sig av det vi säger.

”Bilderna går isär”

Det tredje ärendet där Pourmokthari kritiseras handlar om hur chefen för Strålsäkerhetsmyndigheten förflyttades. Frågan som granskats är om Nina Cromnier slutade frivilligt, och det går inte att utläsa ur de dokument som finns.

”Det är enligt KU otillfredsställande att bilderna går isär”, står det i betänkandet.

Utbildningsminister Mats Persson (L) kritiseras också för regeringens hantering av nya ledamöter i styrelser vid universitet och högskolor. Mandatperioden halverades och de ansvariga för nomineringarna fick med tre dagars varsel veta om den nya ordningen, alldeles för kort tid, anser KU.

Under våren har KU haft en rad utfrågningar med olika ministrar. Bland annat om elstöd, löneprocessen i Regeringskansliet och den snabba hanteringen av förslaget om vistelseförbud. Här har KU inte kunnat enas om kritik.