Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hans, Hampus

17-åring döms efter att ha huggit ihjäl sin syster

Uppdaterad 14.22 | Publicerad 11.14

Den 17-årige pojken döms till sluten ungdomsvård.

Syskonen började bråka över en mobilladdare.

Därefter högg den 17-årige pojken ihjäl sin syster med en fruktkniv.

I dag dömdes han till två års sluten ungdomsvård för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Det var i maj som polisen larmades till en lägenhet i Göteborg. En 17-årig pojke hade attackerat sin storasyster efter att de bråkat om en mobilladdare.

Systern fördes med ambulans till sjukhus men hennes liv gick inte att rädda.

I dag dömdes 17-åringen till två års sluten ungdomsvård för grov misshandel och grovt vållande till annans död, meddelar Göteborgs tingsrätt.

Han döms även för grovt barnfridsbrott eftersom yngre syskon bevittnat attacken.

Fruktkniven.

Bråkade om mobilladdare

17-åringen och systern ska ha börjat bråka om en mobilladdare som senare resulterade i dådet. Det framgår i utredningen där flera personer som befann sig i bostaden intervjuats, bland annat mamman.

Pojken stod åtalad för mord, men tingsrätten menar att det inte är bevisat att han haft uppsåt att beröva sin syster livet. Samtidigt menar de att gärningen sannolikt utfördes som en hämnd.

”Med beaktande av det bråk om en mobilladdare som föregick det inträffade, är det mycket som talar för att XX agerande haft inslag av hämnd mot sin syster”, står det i domen.

Det finns också misstankar om att 17-åringen har ett ”begåvningshandikapp” och tingsrätten menar då att han inte haft möjlighet att ”överblicka sitt handlande på samma sätt som en normalbegåvad vuxen.”

Utåtagerande i skolan

Pojken ska ha varit utåtagerande redan i grundskolan. Han polisanmäldes vid två olika tillfällen för misshandel, med förundersökningarna lades ned eftersom pojken var under 15 år vid tillfället.

17-åringen ska också ha varit avstängd från sin gymnasieskola vid tidpunkten för knivdådet på grund av återkommande bråk.

Följ ämnen i artikeln