Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Säpo: Ökad risk för ryska sabotage

TT

Publicerad 2024-08-29 06.59

Säkerhetspolisen varnar för ett ökat ryskt risktagande på svensk mark.

Risken för ryska sabotageattacker på svensk mark har enligt Säkerhetspolisen ökat, rapporterar SVT Nyheter.

– Vi har från Säkerhetspolisens sida under en period sett indikationer på en ökad rysk riskbenägenhet och det gäller då den säkerhetshotande verksamheten. Det här är brett, allting från påverkansoperationer till även sabotage, som riktar sig mot västvärlden och därmed mot Sverige, säger presschef Karl Melin till SVT.

Den ökade risken kopplas till Ukrainastödet. Mest utsatt anses verksamheter kopplade till det militära stödet vara.

– Vi har från Säkerhetspolisens sida lyft främmande makts olovliga underrättelseverksamhet under många år, men det är nu som vi ser den här skillnaden och eventuellt en tendens till ett ökat ryskt risktagande. Det är en förändring vi tar på största allvar och som vi agerar utifrån för att möta det hotet, säger Melin.

Flera medlemsföretag i branschorganisationen Säkerhets- och försvarsföretagen (SOFF) har känt av hotbilden, bland annat genom drönarflygningar och intrångsförsök, enligt generalsekreterare Robert Limmergård.

– Dels har det varit incidenter där man har försökt ta sig in på företagens anläggningar fysiskt men vi har även sett drönare som försökt att dokumentera verksamheten och även transporterna till och från de här anläggningarna, säger han till SVT.

SOFF har lämnat en skrivelse till regeringen där möjligheter för att agera mot drönare efterlyses. Man vill även se mer resurser till myndigheter för bättre informationsdelning till företagen.