Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Labour skakar om brittiska överhuset

Martin Yngve/TT

Publicerad 2024-09-07

Nära 100 personer i det brittiska överhuset ser ut att få packa sina väskor och lämna det politiska livet.

– Systemet har överlevt sig självt, säger ansvarige ministern Nick Thomas-Symonds.

Brittiska House of Lords skakas. Kammaren som dras med ett visst rykte som mossigt och konservativt ser ut att förlora nästan var åttonde stol nästa vinter.

Labourregeringen har lagt fram sina planer för hur överhuset ska se ut och huvudpunkten är att helt skrota de 92 ärvda platserna i kammaren inom 18 månader.

– Systemet med ärvda platser i en lagstiftande församling har överlevt sig självt och går i otakt med det moderna Storbritannien, säger Nick Thomas-Symonds, minister med ansvar för grundlagen, enligt The Times.

Åldersgräns nästa

Förslaget var ett av Labours vallöften inför valet i juli, men att de skulle sätta förslaget i ett snabbspår har överraskat.

– Ett uppenbart försök att oskadliggöra oppositionen, säger Michael Forsyth, konservativ medlem av överhuset och tidigare minister, till BBC.

Thomas Galbraith, också känd som baron Strathclyde, är en av de riskerar att kastas ut. Och han är inte glad.

– Ett godtyckligt, lumpet politisk agerande, säger han.

Labour lade grunden för dagens reform när man 1999 minskade de ärvda platserna från 751 till de nu hotade 92. Men dagens regering vill inte stoppa där – inom några år blir överhuset sannolikt ännu mindre.

Nästa steg är nämligen att sätta en åldersgräns som skulle tvinga medlemmarna att pensionera sig vid fyllda 80, utan att ersättas.

Och om premiärminister Keir Starmer får som han vill avskaffas hela överhuset, och ersätta det med en kammare av valda ledamöter som inte nödvändigtvis har partipolitiska kopplingar.

Konservativ grupp

Reformen sparar dessutom dyra skattepengar. Varje medlem i kammaren kan kassera in 342 pund, eller drygt 4 600 kronor, varje dag de är närvarande.

Församlingen har det senaste årtiondet dessutom växt i takt med att det konservativa partiets senaste fem premiärministrar alla till synes godtyckligt tillsatt nya ledamöter i samband med att de avgått – en sed Labour riktat hård kritik mot.

Ledamöterna är också mycket mer konservativa än befolkningen i övrigt. En stor del anses vara oberoende, men enligt The Times är 45 av de 92 med ärvda ämbeten Konservativa och högst fem har Labour-kopplingar.

Dessutom, påpekar överhusets ledare Angela Smith, är ingen av dem kvinnor.

– Människor borde inte få rösta om våra lagar bara för att de råkat födas in i rätt familj, konstaterar Nick Thomas-Symonds.