Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Flyttfåglar kan stanna längre i Sverige

David Hjorter/TT

Publicerad 2024-09-24 21.19

Sädesärla är en av Sveriges flyttfåglar. Arkivbild.

Kortflygande flyttfåglar kan stanna längre i Sverige som en följd av klimatförändringarna.

– Sådana som kanske flög till Danmark förr kan stanna i Skåne numera, säger ornitologen Anders Wirdheim.

En lång sommar börjar släppa sitt tag om Sverige i takt med att temperaturerna sjunker. Flyttfåglarna, som utgör en majoritet av Sveriges hundratals miljoner fåglar, söker sig under hösten längre söderut till varmare breddgrader.

Flera ornitologer ser däremot ett förändrat beteende hos vissa flyttfåglar i Sverige med anledning av jordens globala uppvärmning.

”En följd av klimatet”

– De långflyttande fåglarna kommer numera lite tidigare än vad de gjorde förut, upp till en vecka. Men de lämnar också Sverige omkring en vecka tidigare än vad de gjorde förr. De är inte i Sverige mer än den tid det tar att lägga ägg, föda upp ungar och se till att de blir livskraftiga. Vi ser en tidigareläggning av både ankomstdatum och avresedatum, säger Anders Wirdheim, ornitolog och tillförordnad redaktör för Vår fågelvärld, föreningen Birdlife Sveriges medlemstidning.

Även de kortflyttande fåglarnas beteende påverkas av varmare väder.

– De kommer också tidigare, kanske två veckor tidigare, nu än vad de gjorde förr. Men de har också en tendens att stanna längre. Vi har börjat få fåglar som övervintrar i södra Sverige som knappast gjorde det förr. Sådana som kanske flög till Danmark förr kan stanna i Skåne numera. Det är också en följd av att klimatet har förändrats, säger Anders Wirdheim.

Fågelforskaren Martin Green, verksam vid Lunds universitet och Svensk fågeltaxering som arbetar på uppdrag av Naturvårdsverket och länsstyrelserna, håller med Wirdheim om klimatets påverkan på flyttfåglarnas mönster och beteenden.

”Jättestora förändringar”

– Det påverkar i princip allt. Det påverkar hela sammansättningen av fågelsamhällena. Det vill säga vilka arter som finns och i vilka antal, säger Martin Green.

Han menar att det förändrade klimatet gör att vissa fåglar klarar sig bättre i Sverige, medan andra sämre.

– Det är egentligen jättestora förändringar som håller på att ske. Det går sämre för sådana fåglar som är knutna till lägre temperaturer, eller kallare övervintringsområden, och bättre för sådana fåglar som är knutna till högre temperaturer och varmare häckningsområden.

Följ ämnen i artikeln