Hans son sköts i huvudet: ”Vi har flytt från krig – och så händer detta”

Publicerad 2024-06-20

Sedan skjutningen i maj har Rizvans pappa vakat vid sonens sida på intensiven på Karolinska.

Rizvan, 18, sköts i huvudet den 15 maj.

Sedan dess har hans pappa vakat på intensiven på Karolinska.

– Vi tar en dag i taget. Rizvan har haft tur.

Han kastar sig ner i för trapporna och rusar ut mot sin son. Orden ringer i öronen: ”Rizvan är skadad. Han har blivit skjuten”.

Han pratade ju med sonen bara en halvtimme tidigare. Rizvan skulle komma hem och äta med resten av familjen. Mer hinner pappan inte tänka innan han är framme hos sin äldsta son som redan är vid Rizvans sida.

– Låt mig hjälpta till, jag är sjuksköterska, säger en kvinna som håller en handduk runt Rizvan för att hålla hans huvud stabilt.

Rizvan är illa skadad. Han har blivit skjuten i huvudet. Det är blod överallt.

– Pappa jag har ont, säger han innan han faller ur medvetandet.

Sedan går det snabbt. Polis och ambulans kommer fram och Rizvan flygs med ambulanshelikopter till Karolinska sjukhuset i Solna.

Flera polispatruller på plats efter skjutningen där Rizvan, 18, skadades svårt.

Vakar på sjukhuset varje dag

Det är där Rizvans pappa är nu, varje dag och varje natt sedan kvällen den 15 maj när hans son sköts nära hemmet i Salem, sydväst om Stockholm.

Rizvan har inget brottsregister att tala om. Enligt uppgifter till Aftonbladet tror polisen inte att det var han som skulle skjutas, utan en annan person, en rappare med kopplingar till Foxtrotkonflikten.

Rizvans pappa vet inte vad som ligger bakom skotten mot hans son.

– Det enda jag vet är att min son inte är kriminell. Han håller inte på med sådan skit, säger Rizvans pappa.

Han sitter med sin kusin, som han beskriver som en bror, i kaféet på Karolinska.

– Jag är stressad, tänker dåligt. Det är bra att min kusin är med och hjälper mig att hitta orden, säger Rizvans pappa.

Men Rizvans pappa hittar orden bättre än vad han tror. Han berättar om sin son som älskar kebab, korv och hamburgare. Som brinner för sin MMA-träning. Som pluggar till elektriker på gymnasiet.

– Han är 18 år och har ett år kvar. Men hans plats på skolan sparas tills han blir bra, säger han.

– Han är en väldigt charmig kille, supersocial och gullig, har många vänner, fyller kusinen i, vilket får Rizvans pappa att le stolt.

Poliser på plats vid skjutningen i Salem.

”Har haft tur”

Rizvan vårdas fortfarande på intensivvårdsavdelningen på Karolinska. Han är vaken nu och kan sitta korta stunder på en pall. Hans syn på ena ögat är dålig. Läkarna vet inte om den blir bra igen.

– Han tränar med personalen varje dag, de är fantastiska. Han har överlevt två operationer hittills, men han har operationer kvar. Men vi tar en dag i taget. Rizvan har haft tur.

Rizvan är född i Sverige men hans mamma och pappa är från Tjetjenien och flydde till Sverige 2005.

– När Rizvan var två år dog hans mamma i cancer. Det var fruktansvärt. Så mycket sorg.

Rizvans pappa är i dag omgift och Rizvan och hans fem syskon kallar henne mamma. Hon har också vakat vid Rizvans sida varje dag.

Rizvans pappa har svårt att förstå vad som hänt, att hans son blivit skjuten och ligger på sjukhus.

– Vi är en nära familj och jag har bra koll på alla mina barn. Jag kan vara skitjobbig. Jag har till och med smugit efter dem några gånger för att se att de umgås med rätt folk, säger han.

”Hoppas han får sitt straff”

För honom har det varit viktigt att barnen sköter skolan, umgås med bra kompisar och får en utbildning. Själv har han jobbat i byggbranschen i 19 år och lägger stort värde i att de fått en andra chans.

– Vi har flytt ett land med krig och död och fått börja om i Sverige. Alla sköter sig. Och så händer det här. Det är inte klokt.

En ung man hemmahörande i södra Sverige sitter häktad sedan mordförsöket på Rizvan. Tonåringen har själv sagt i förhör att han ska ha fått i uppdrag att genomföra en skjutning och för det få flera hundra tusen kronor, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Men istället för att skjuta den gängkopplade rapparen, misstänks han alltså ha skjutit Rizvan efter att ha hamnat i tjafs när han var beväpnad i Salem.

– Han sköt vilt fem eller sex gånger men bara ett skott träffade min son, det var barn som lekte alldeles i närheten. Jag hoppas att han får sitt straff, säger pappan.

Den 17 juni skedde ännu en skjutning i Salem. En man hittades skjuten till döds. Han blev bara 18 år gammal. Polisen utreder enligt Aftonbladets uppgifter kopplingar till skjutningen i maj.

Rizvan heter egentligen något annat.

ANNONS

Följ ämnen i artikeln