Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Universitet bryter dialog med demonstranter

TT-Ritzau

Publicerad 2024-05-21

Tältprotesterna utanför Köpenhamns universitet har pågått sedan den 6 maj. Arkivbild.

Till följd av de propalestinska tältprotesterna utanför Köpenhamns universitet ska universitetet fortsättningsvis tydligt redovisa hur dess investeringsportfölj ser ut.

Men någon fortsatt dialog med dem som protesterar blir det inte, enligt universitetet.

Ett universitet måste vara öppet för samtal och dialog, men det måste ske på universitetets premisser, understryker universitetsledningen i Köpenhamn i ett pressmeddelande. Ledningen säger att den vill undvika att universitetet ”tas som gisslan” av enskilda grupperingar.

”Vi avbryter därför all ytterligare dialog med de studenter som tältar på Köpenhamns universitet”, står det i ledningens utskick.

Samtalen med de protesterande har dock lett fram till vissa slutsatser, bland annat att universitetets investeringar ska redovisas öppet och att dessa alltid ska ske på ett sätt som inte strider mot dansk utrikespolitik.

Likaså kommer en arbetsgrupp att få i uppdrag att se till att universitetets inköp följer etiska och hållbarhetskrav och internationell rätt, enligt pressmeddelandet.

Tältprotesterna utanför Köpenhamns universitet har pågått sedan den 6 maj. Demonstranterna kräver bland annat en akademisk bojkott av universitet i Israel och att Köpenhamns universitet drar tillbaka alla investeringar från företag som tjänar pengar i ockuperade Västbanken.