Sverige bidrar med 8 miljarder till klimatfond
Uppdaterad 13.14 | Publicerad 11.09
Sverige ska bidra med åtta miljarder kronor till FN:s Gröna klimatfond fram till och med 2027.
Miljöpartiet kritiserar regeringen för att bidraget inte ökar.
Bistånds- och utrikeshandelsminister Benjamin Dousa (M) och klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) presenterade på onsdagen Sveriges kommande internationella klimatbistånd.
Sverige har redan bidragit med miljarder till FN:s Gröna klimatfond och fortsätter nu med ett flerårigt bidrag på sammanlagt åtta miljarder kronor även mellan 2024 och 2027.
Det bidraget, tillsammans med ett flerårigt bidrag på 200 miljoner kronor till fonden för skador och förluster på grund av klimatförändringar presenteras av Sverige på FN:s pågående klimatmöte i Baku.
”Gör vår andel”
– Sverige kommer med ett starkt bidrag. Vi gör vår andel av den internationella klimatfinansieringen, säger Dousa.
Den Gröna klimatfonden ger låg- och medelinkomstländer stöd till klimatinvesteringar för att minska utsläpp, men också till åtgärder för att anpassa länder till klimatförändringarna.
Enligt Pourmokhtari ökar nu Sverige sitt internationella klimatstöd.
– Vi visar på en ökad ambitionsnivå, vilket är helt nödvändigt, säger hon.
Men enligt Dousa så är nivån på finansieringen framöver av just den Gröna klimatfonden på samma nivå som tidigare år.
Pourmokhtari pekar dock på att de åtta miljarder kronorna gör att Sverige är största givare per capita bland de stora givarna.
– Det är en av de stora nyheterna i dag, säger hon.
Lovade dubbling
MP:s språkrör Amanda Lind tycker i en skriftlig kommentar att det är ”beklämmande att höra ministrarnas tomma prat.”
”Dagens besked verkar i praktiken innebära en minskning av stödet till Gröna klimatfonden”, fortsätter hon.
Inför det globala klimatmötet i Glasgow 2021 lovade Sverige, som då styrdes av en rödgrön regering, att dubbla klimatbiståndet till 15 miljarder till 2025. Nuvarande regering har ingen plan på att leva upp till Sveriges löfte, kommenterar Lind.
Regeringen meddelade på onsdagen att man tillsätter en utredning som ska ta fram förslag på åtgärder för att stärka svenska insatser för att bidra till att driva på klimatarbetet i andra länder där potentialen för att sänka utsläppen är som störst. Utredningen ska också kartlägga möjligheter för svenska företag att bidra i genomförandet av andra länders nationella klimatplaner.