Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Världens största hangarfartyg i Oslo

TT-NTB

Publicerad 2023-05-24

Världens största krigsfartyg – amerikanska USS Gerald R Ford – är på besök i Norge.

Fartyget välkomnades av tusentals åskådare när det seglade in i och upp i Oslofjorden under onsdagsmorgonen. Det lade sedan till utanför huvudstaden vid lunchtid, eskorterad av en militär ribbåt med väpnad besättning.

Det kärnkraftsdrivna fartyget är ute på en operativ jungfrufärd och Oslos hamn är den första den lägger till i. Det kommer att stanna där till och med tisdag nästa vecka och sedan delta i övningar med Nato-kollegor i den norska militären, enligt uppgift i Arktis.

– Att fartyget är på besök i Oslo och övar med våra fartyg, samt visar sig inom Nato, det är inte bara en symbol utan ett materiellt uttryck för att USA är på havet, säger Norges statsminister Jonas Gahr Støre, som också får en fråga om detta ska ses som en signal till Ryssland.

– Det kommer förutsägbara reaktioner från Ryssland på det här, men vi bjuder våra allierade välkomna att öva i norskt farvatten.

Ombord på det 333 meter långa fartyget finns en besättning på 4 500 personer. Det har kapacitet för omkring 90 flygplan och helikoptrar.