Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Studie: Nya covidvaccin överraskande bra

TT

Publicerad 2023-12-23

De uppdaterade vacciner som nu används ger ett gott skydd mot de kraftigt muterade virusvarianterna. Arkivbild.

De nya uppdaterade vaccinerna mot covid-19 skyddar förvånansvärt bra mot de kraftigt muterade omikronvarianterna. Det visar en studie vid Karolinska institutet och Danderyds sjukhus.

Vaccinerna ger en tiofaldig ökning av neutraliserande antikroppar mot de nu dominerande virusvarianterna, XBB och BA.2.86.

Tidigare uppdateringar av Pfizers och Modernas vacciner har gett ett starkt antikroppssvar mot ursprungsvarianten av viruset men inte mot omikron. De nya vaccinerna är däremot helt anpassade efter XBB och dess undervarianter, vilket gett resultat.

”Det breda svaret vi ser nu är troligen en effekt av att det nya vaccinet inte längre riktar sig mot ursprungsvarianten utan mot den kraftigt muterade omikronvarianten”, säger Charlotte Thålin, docent vid Karolinska institutet och biträdande överläkare på Danderyds sjukhus, i ett pressmeddelande.

Det goda resultatet stärker enligt forskarna rekommendationerna för att äldre och personer i riskgrupp bör vaccinera sig.

Studien inleddes våren 2020 och är pågående med regelbunden provtagning av 2 149 medarbetare på Danderyds sjukhus. Den aktuella delstudien omfattade 24 deltagare, majoriteten över 64 år som fått fyra eller fem tidigare vaccindoser.