Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Svenska båtar åkte nära brittiska minor

Publicerad 2013-05-09

Minor från andra världskriget funna strax utanför tyska Kiel

Minorna lurade på 18 meters djup – samtidigt som frakt- och passagerarfartyg hade sina rutter alldeles i närheten.

Nu har Stena Line blivit ombedda att ändra färdled när minorna nära Kiel ska oskadliggöras.

– Vi har fått underrättelse om att ta ett avstånd, säger Jesper Waltersson, informationsansvarig på Stena Line.

Tolv minor på mellan 275 till 425 kilo har sedan andra världskriget legat på 18 meters djup i Kielbukten. Minorna ska vara brittiska och vara placerade på en vältrafikerad rutt ungefär sex kilometer från fastlandet där drygt 40 000 fartyg passerar varje år.

Som en blindgångare

– Man kan likna vid en blindgångare som legat rakt under en motorväg, säger Jürgen Kroll, ansvarig för undanröjning av sprängämnen och ammunition vid polisen i området.

Skepp från Kiel ut i Östersjön passerar nära området och har varit i farozonen för minorna, enligt tyska Kieler Nachrichten.

Tyska marinen ska nu i samarbete med andra myndigheter oskadliggöra de tolv minorna och frakta bort dem från platsen. Ett arbete som väntas pågå i två till tre veckor.

Fått information

På Stena Line – som har rutter mellan Kiel och Göteborg – har man mottagit varningar om minorna.

– Vi har fått underrättelse om att vi ska hålla ett större avstånd till fyren Kiel Lighthouse. Tyska myndigheter är generellt sett väldigt duktiga på sådant, men vi har inte fått några exakta detaljer, säger Jesper Waltersson, informationsansvarig på Stena Line.

Det är oklart om man kommer att kunna frakta bort minorna för att oskadliggöra dem eller om man kommer att behöva spränga dem på plats.