”Nordkoreas skräckläger växer”
Publicerad 2013-03-07
Nordkorea expanderar sitt jätte-fångläger.
Så många som 200 000 personer kan hållas inspärrade.
– Vi förväntade oss ett nytt läger, men det här är ännu värre, säger Amnesty USA:s vice VD, Frank Jannuzi, till Sky News.
Amnesty International har analyserat nya satellitbilder över Nordkorea och jämfört dem med tidigare tagna. Bilderna visar att det pågår febril aktivitet i Ch'oma-Bong-dalen, 70 kilometer nordost om Pyongyang.
Organisationen menar att bilderna visar hur Nordkorea låtit resa 20 kilometer stängsel runt ett helt nytt område. Ett område som tidigare inte fungerat som läger och Amnesty befarar nu att byar som hamnat innanför stängslet inkorporerats i lägret.
– Det vi har hittat är oroande, stängslet suddar ut gränsen mellan fångar och sådana som tidigare bott i området, säger Frank Jannuzi.
Amnesty menar att så många som 200 000 personer kan hållas i det nya lägret.
Nya vakposteringar
Området ligger intill läger 14, som varit känt sedan tidigare.
På bilderna syns också hur 20 nya vaktposteringar byggts upp utmed det nya stängslet. Bilderna visar bland annat att man från 2008 låtit bygga ordentliga vaktstugor och ingångar till området.
Bilderna kan givetvis visa nyuppförda hus som har med jordbruk och boskapsskötsel att göra, men bilderna tillsammans med vittnesuppgifter – från de få som flytt från Nordkoreas fångläger – pekar på att det verkligen rör sig om ett nytt lägerområde.
Vittnesuppgifterna pekar på hemska förhållanden i lägren, där fysiskt våld ska vara en del av vardagen, rapporterar Sky News.
Om en person sätts i fångenskap skickas hela familjen med, straffet gäller också deras barn och barnbarn, enligt vittnesuppgifter.
Nordkorea dementerar
Internationella observatörer har vetat om Nordkoreas läger i flera decennier, tack vare just satellitbilder och vittnesuppgifter.
Från Pyongyang dementerar man att de skulle existera och menar att påståendena är ett påhopp på Nordkorea.
I ett uttalande från 2012 skriver man att "Nordkorea avvisar den anti-nordkoreanska resolutionen om mänskliga rättigheter, som har som syfta att montera ned det koreanska socialist-systemet".
FN har under flera år försökt komma in i Nordkorea, utan att ha fått tillstånd.
– Jag har inte fått komma in. Det finns inga tecken på att mänskliga rättigheter stärks i landet, säger Marzuki Darusman som bevakar Nordkorea för FN.