Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Gränskontroll i Norge under halva december

Uppdaterad 2012-12-08 | Publicerad 2012-12-07

Ska du på tur till Norge i dagarna?

Glöm inte passet.

Landet har infört gränskontroll i samband med utdelningen av Nobels fredspris – och fram till den 12 december.

Under perioden tredje till 12 december har den norska polisen infört gränskontroll på sina inre gränser.

Det innebär att svenskar – som med Schengenreglerna och den nordiska passunionen vanligtvis kan röra sig fritt till Norge – måste ta med legitimation när de reser till Norge.

Kontrollen anpassas till behov och underrättelseinformation, enligt polisen i Norge. Det är inte säkert att det kommer att ske kontroller i alla landets städer.

– Vi har inte etablerat en regelrätt kontroll, men stickkontroller blir det nog, säger Roar Tøgersen, stabschef och polisinspektör i Helgelands polisdistrikt till Ranablad.no.

EU får fredspriset

Gränskontrollen är tillfällig och beror på att Nobels fredspris delas ut i Oslo den 10 december. I år är det den Europeiska Unionen som ska få fredspriset.

Den som inte har med sitt pass kan också uppvisa annan id-handling vid kontrollen, ”till exempel körkort eller SIS-märkt id-kort”, skriver Rikspolisstyrelsen i ett pressmeddelande.

Det är inte straffbart att inte ha någon id-handling på sig, däremot.

– Nej, men det handlar om att hela tiden kunna identifiera sig. Det kommer att ta längre tid, säger Roar Tøgersen till Ranablad.no.

Inte vanligt

Gränskontroller mellan Sverige och Norge tillhör inte vanligheterna.

Syftet med extrakontrollen är att säkerställa allmän ordning och inre säkerhet, inbegripet förebyggande av införsel av potentiellt våldsamma aktörer i samband med fredspriset, skriver norska polisen i sitt pressmeddelande.