USA: ”Vi tar hoten på allvar”

Publicerad 2013-03-26

Nordkoreas militär har i dag försatts i stridsläge.

"Strategiska raketer" görs redo för möjliga attacker mot USA, rapporterar statsmedia.

Nu svarar USA:

”Vi tar det på fullt allvar”.

De strategiska raketenheterna är redo att slå till mot USA:s fastland, Hawaii och Guam, enligt Nordkoreas statliga medier.

Nu svarar den amerikanska militärmakten att man tar hoten på fullt allvar:

– Vi oroas av alla hot som förs fram av nordkoreanerna. Vi tar allt de säger och allt de gör på fullt allvar. De måste sluta med att hota freden, det hjälper ingen, säger Pentagons talesman George Little enligt AP.

Sätts i stridsläge

Det var i morse som Nordkoreas högsta militärkommando gjorde ett uttalande som förmedlades av nyhetsbyrån KCNA, Korean central news agency:

"Koreanska folkets armé:s högsta militärkommando deklarerar att samtliga artilleritrupper, inklusive strategiska raketenheter, sätts i klass-A stridsläge".

Tillkännagivandet kom tillsammans med stillbilder som visar nya militärövningar, som ser ut att vara till sjöss och innefatta svävare och artilleri med flera raktegevär. Nordkoreas ledare Kim Jong-Un ses besöka trupper och titta på övningar vid en ännu oidentifierad strand, rapporterar brittiska Sky News.

Kärnvapen "ett rättvist svärd"

I går publicerades även en artikel på nyhetsbyråns hemsida om att "USA tar till hela spektrat av intriger för att förvränga sanningen om den nuvarande situationen på den koreanska halvön".

Den statliga byrån deklarerar att USA:s högt uppsatta myndigheter har släppt ifrån sig en "ström av smädelser" om att landets utveckling av kärnvapen och missiler är en "felaktig handling" och att USA säger sig vara öppet för förhandling om Nordkorea tänker om.

Det är en "meningslös retorik" för att få omvärlden att kräva sanktioner och påtryckningar mot Nordkorea.

"Nordkoreas kärnvapen fungerar som ett rättvist och värdefullt svärd för att försvara landets suveränitet och säkerhet", uppger KCNA.

I fredags undertecknade Sydkoreas och USA:s militär ett avtal där de lovar att "direkt och beslutsamt" gemensamt slå tillbaka mot provokationer från Nordkorea.

"Avskräckande för Seoul"

USA:s militära ledning vill dock inte gå in på exakt hur USA:s roll skulle se ut när det gäller Nordkoreanska hot mot Sydkorea, skriver New York Times.

John Rydqvist, forskare och koreaexpert på Försvarets forskningsinstitut, säger att hotet ska ses som ett led i den "retoriska upptrappning" som skett den senaste tiden.

Enligt honom har Nordkorea inte robotar med tillräcklig räckvidd för att nå USA med kärnvapen.

– Däremot är det avskräckande att man kan nå Seoul, Sydkoreas huvudstad.

Han menar att hoten skulle kunna sluta i ett storskaligt krig.

– Jag tror dock inte det, jag tror att det stannar innan dess, säger John Rydqvist.

Han menar också att militären i Nordkorea visserligen numerärt är starka men att deras vapen är föråldrade.

– Att de skulle lyckas komma särskilt långt i ett krig i dag är det ingen som tror.