Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

En 17-årig flickas liv ska inte sluta på detta fasansfulla sätt

Uppdaterad 2015-10-24 | Publicerad 2015-10-23

OISÍN CANTWELL Den tekniska bevisningen är robust – men räcker bevisen?

SKÖVDE. Hängd och intryckt i ett smalt klädskåp i en arbetsbod.

En 17-årig flickas liv ska inte sluta på detta fasansfulla sätt.

I skuggan av terrorattentatet i Trollhättan var det så dags att presentera utredningen om ett annat bestialiskt brott som har väckt en hel nations vrede och sorg, mordet på Lisa Holm i somras.

Över 50 reportrar och fotgrafer tog i god tid plats i hörsalen i polishuset i Skövde, det snubblades på sladdar och armbågades i kampen om de bästa platserna och en vänlig men bestämd polis såg till att vi bara åkte fem i taget i hissen upp från entrévåningen.

Malin Sahlström, kommunikationschef för polisens region väst, hälsade oss välkomna punktligt klockan elva och gav sedan ordet till åklagare Lars-Göran Wennerholm och kommissarie Lars Johansson.

Wennerholm tog ett djupt andetag och började redogöra för de viktigaste omständigheterna. Fyndplats, teknisk bevisning, vittnesmål, DNA.

Det har spekulerats i månader om bevisningen, anonyma källor har påstått dittan och dattan, men förvånansvärt lite har läckt ut. Utredarna har helt enkelt koncentrerat sig på att göra sitt jobb.

Hennes blod fanns på hans jeans

Den tekniska bevisningen är tämligen robust. Viktigt är att en mordplats har identifierats. Att den misstänkte har avsatt dna där är i och för sig inget starkt indicium, då han i flera år har arbetat som hantverkare på gården som den gamla boden tillhör. Men tillsammans med att hans blod har hittats på flickans jeans blir det starkt.

Åklagaren pratade på. Korta, effektiva meningar. Sedan var det dags för pressens frågor. Hade han skador på kroppen? I vilken lokal hittades hårstrån från flickan? Hur har kroppen transporterats?

Wennerholm, klok och rutinerad, sa att han inte tänkte sitta och analysera eller värdera bevisen. Det spar han till rättegången.

Cynisk är han dessutom, åklagaren. Av stämningsansökan framgår att den misstänktes hustru och bror i förhör sagt att han bett dem ljuga om alibi och att han då han kom hem mordkvällen bad sin hustru tvätta hans kläder.

Men de anhöriga har sagt att de inte kommer att vittna. Därmed kommer inte deras berättelser kunna användas som bevis. Varför då över huvud taget nämna dem? En tänkbar anledning är att det kan påverka i varje fall nämndemännen. Förhören med den häktade, som även de nu har offentliggjorts, innehåller inga svar om vad som har hänt. Han nekar ju.

Tycks finnas sexuell drivkraft

Varför skulle han, en tidigare ostraffad person mörda en flicka han över huvud taget inte är bekant med? Det har i flera månader varit gåtan i den här tragedin.

I förundersökningen skönjer vi konturer till en förklaring. Det tycks finnas någon form av sexuell drivkraft bakom mordet. Och i ett angränsande rum till platsen där Lisa Holm hängdes återfanns mannens sperma.

Håller bevisen? Jag har ingen aning. Besvärande omständigheter saknas inte och trots månader av intensivt utredningsarbete har ingen alternativ mördare dykt upp.

Viktigt att komma ihåg är dock att det är åklagaren som ska bevisa bortom rimligt tvivel att mannen är en mördare. Blodet på hennes jeans är graverande, men går det helt att utesluta en annan förklaring än att det är han som har begått detta skändliga brott?

Avslutningsvis, en rimlig berättelse om det som är komprometterande är inte alltid nödvändigt för en misstänkt. Minns att Mats Alm friades för mordet på Linda Chen trots att han dillade om elaka kineser som kidnappade honom och matade honom med kalla friterade räkor.

Men det skulle å andra sidan inte skada den åtalade om han klarar rättegången bättre än detta förhör:

”Är du helt säker på att du inte har träffat Lisa någon gång?

Det är jag helt säker på.

Hur kommer det sig då att vi har säkrat dna på dig på tillhörigheter, som kommer från Lisa?

Det är omöjligt för att jag har aldrig i livet träffat henne.

Jag ljuger inte för dig vi har säkrat dna från dig på Lisas tillhörigheter. Hur kommer det sig?

Det är omöjligt. Jag har aldrig sett denna människa i mitt liv hur kan min dna hamna på den.

(Tyst cirka 1 minut).”