"Tänk på det här innan du skänker kläder till folk i nöd"

Uppdaterad 2015-09-08 | Publicerad 2015-09-07

Röda Korset: ”Inte den mest effektiva formen”

Flyktingkrisen runtom i världen har fått fler och fler att vilja bidra, inte minst här i Sverige. Att skänka kläder som ska skickas till andra länder bör dock undvikas.

I ett inlägg på Facebook som delats 40 000 gånger under den gångna helgen berättar före detta hjälparbetaren Sara Johansson bland annat om varför man inte ska skänka kläder som ska skickas till människor i andra länder.

"Samlar man in kläder, är det för att sälja dem här i Sverige och använda pengarna till relevanta insatser, alternativt för textilåtervinning, fibrerna används då exempelvis till tält för flyktingar. Anledningen till detta är att frakt av kläder och skor är ett ineffektivt sätt att använda resurser på. De slår också ut den lokala handeln", skrev hon i inlägget.

– Jag har personliga erfarenheter av att arbeta i katastrofer och krig så det var många som frågade mig vad man kan göra. Sen såg jag att många skrev på Facebook och så att de skulle åka ned till Grekland och så vidare, säger Sara Johansson till Aftonbladet.

"Behöver professionell hjälp"

Efter inlägget har många hört av sig till henne och tackat för informationen. Det var många som inte hade tänkt på de saker som hon tog upp.

– Det är ju inte att det är dåligt att man hjälper, det är ju fantastiskt. I vissa sammanhang måste man bara tänka på hur man gör det.

Personer som exempelvis åker ned själva till grekiska öar med kläder och filtar måste vara medvetna om hur de ska gå tillväga, menar Sara Johansson.

– Man ska ha respekt för att det kräver väldigt mycket kunskap om vad man gör. Jag har träffat människor i sådana här situationer, de kan ha förlorat anhöriga och vara i behov av kvalificerad sjukvård. De behöver professionell hjälp.

Röda Korset: "Kan ställa till mer än göra nytta"

Magnus Lundén, enhetschef på Röda Korset Sverige, hakar på och uppmanar de som vill hjälpa att istället skänka kläderna till organisationens second hand-butiker.

– Erfarenhetsmässigt vet vi att vi hjälper till på ett bättre sätt om vi kan sälja kläder här i Sverige. Om man skickar kläder kan det nästan ställa till mer än de gör nytta. Det är inte alls säkert att det är just de kläderna som behövs, säger han till Aftonbladet.

Pengarna som genereras i second hand-butikerna läggs sedan på organisationens arbete för exempelvis människor på flykt.

Lundén menar att det bästa för den som är osäker på hur man bäst kan hjälpa att vända sig till någon av de stora, etablerade organisationerna.

– Det viktigaste när man vill hjälpa till är att man funderar över behovet hos dem man vill hjälpa. De stora organisationerna som finns på plats har bäst vetskap om vilken typ av hjälp som behövs, säger han.

Hyllar egna insamlingar

Även Anna-Karin Moden, kommunikationschef för Sverige för UNHCR, betonar vikten av att inte bara skänka kläder utan vidare. Men hon hyllar insamlingar till exempelvis det lokala flyktingboendet eller andra initiativ.

– Vi vill verkligen uppmana människor att starta egna initiativ och insamlingar och sprida information på sociala medier, säger hon till Aftonbladet.
  Vill du också hjälpa till? Gilla Vi hjälper på Facebook!

Hjälp, vad händer? Vi förklarar
flyktingkaoset

Följ ämnen i artikeln