Aftonbladet avslöjar: De vräktes trots upptäckt av tbc-smitta
Uppdaterad 2015-05-07 | Publicerad 2015-05-06
Stockholms stad kände till att en rumänsk kvinna insjuknat i tbc.
Ändå vräktes människorna i tältlägret där hon bodde.
Nu försvåras spårningen av flera misstänkt smittade.
– Man har medvetet riskerat människors hälsa genom att fortsätta med avhysningen, säger Eliot Wieslander på föreningen Läkare i världen.
Förra onsdagen fördes en kvinna i ett läger för EU-migranter i Högdalen i södra Stockholm till Karolinska universitetssjukhuset. Där konstaterades att hon hade smittsam tuberkulos, tbc.
Kvinnan bodde i en trång husvagn tillsammans med andra EU-migranter. Åtminstone tre personer som vistats i kvinnans närhet har enligt uppgift till Aftonbladet visat tecken på tbc.
Kronofogden meddelade i förra veckan att flera läger, bland annat det där den sjuka kvinnan bott, skulle avhysas tisdag morgon.
För att förhindra smittan att spridas vädjade organisationen Läkare i världen till Kronofogden och Stockholms stad att de skulle skjuta upp avhysningen en vecka tills alla misstänkta fall hunnit spårats.
”Medvetet riskerat människors hälsa”
Organisationen varnade för följderna om smittade hamnar på härbärgen eller andra tältläger i Stockholm.
Ändå genomfördes avhysningarna i går.
– Vi upplever att man medvetet har riskerat människors hälsa genom att fortsätta med avhysningen, säger Eliot Wieslander, biträdande generalsekreterare i föreningen Läkare i världen.
Wieslander betonar att smittorisken för utomstående är minimal.
– Man blir inte smittad på tunnelbanan. Det är andra EU-migranter, som bor trångt och under samma dåliga sanitära förhållanden, och deras barn hemma i Rumänien, som är i riskzonen.
När avhysningen började, runt klockan nio i går morse, hade alla boende redan lämnat platsen.
De hade fört husvagnarna till en parkeringsplats en bit bort, i hopp om att slippa avhysning. Senare i går beslagtogs flera vagnar ändå av Kronofogden. Vart de boende begett sig är oklart.
”Inte fått någon information”
Ewa Larsson (MP) är vikarierande socialborgarråd i Stockholms stad. När Aftonbladet nådde henne förnekade hon först att hon fått kännedom om att den smittade kvinnan bott i lägret:
– Jag har inte fått någon information om att den här personen skulle ha koppling till Högdalen.
Vi har tagit del av dokumentation där du informeras om detta.
– Det är väldigt många människor som mejlar till mig och jag får många brev på Facebook. Jag hinner inte ta del av allt.
Men du har själv svarat den här personen.
– Vi är flera som svarar. Jag har ställt frågan till vår förvaltningschef, som gav beskedet att den här personen inte hade koppling till Högdalen.
Är det lämpligt att vräka människor som kan vara smittade med tbc?
– Jag litar på smittskyddsläkaren, jag har inget annat att säga.
Åke Örtqvist är smittskyddsläkare i Stockholms läns landsting. Han vill inte kommentera det aktuella fallet, men säger att det alltid ska göras en smittspårning när någon smittats med tbc.
– Det är grunden för att bryta smittkedjan, säger han.