Gustaf, 27, ska rena vatten på Haiti
Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-12-20
Har samlat in 150 000 och köpt ett vattenreningsverk som han nu är på plats för att installera
Gustaf Söderberg ville göra en konkret insats för det jordbävningsdrabbade Haiti.
På ett år har han samlat in 150 000 kronor och köpt en vattenreningsverk.
– Jag har åkt ner för att leverera, installera och lära ut hur det fungerar, säger 27-åringen.
För ungefär ett år sedan följde Gustaf Söderberg rapporteringen från det jordbävningsdrabbade Haiti. Där och då bestämde han sig för att göra något konkret för att hjälpa.
"Jag är lite impulsiv"
– Man tänker så ofta att man ska göra nåt men så blir det aldrig av. Men jag är lite impulsiv av mig och den här gången bestämde jag mig. Och då måste man slutföra det, säger Gustaf Söderberg.
Han berättar dock att han till en början var lite naiv och trodde att insamlingen skulle gå på bara några månader. Han inledde ett samarbete med biståndsorganisationen Hoppets stjärna som sedan många år driver barnhem och skolor på Haiti.
Facebook-medlemmar skänkte inte
Via dem fick han tillgång till ett sms-nummer för att skänkandet skulle gå smidigt och den Facebook-grupp som han startade fick snabbt 3000 medlemmar.
– Hade alla de skickat ett sms så hade jag fått ihop pengarna på nolltid. Men det var inte så många som gjorde det, konstaterar Gustaf Söderberg.
I somras kände han att insamlingen måste få en extra skjuts om projektet inte skulle haverera och därför arrangerade han en golftävling. Där fick han ihop drygt 70 000 från sponsrande företag och privatpersoner.
Renar 600 liter vatten i timmen
Den 27-årige entreprenören som driver ett eventbolag, ett kontorshotell och samtidigt är agent för ett klädmärke är nu på plats på Haiti för att till slut förverkliga sitt biståndsprojekt.
Verket renar 600 liter vatten i timmen. Det kommer installeras vid en av de skolor som drivs av Hoppets Stjärna men de kommer inte göra av med allt vatten och tanken är att även andra ska få komma det renade vattnet till del.
– Det regnar mycket och det finns gott om färskvatten men det är smutsigt. Och nu när koleran slagit till där så är behovet av rent vatten ännu större, säger Gustaf Söderberg.