Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Emil, Emilia

Fler avgångskrav – May liknas vid Chamberlain

Publicerad 2018-11-16

Storbritanniens premiärminister Theresa May under en presskonferens på torsdagen.

Pressen växer på Storbritanniens premiärminister Theresa May, som kämpar med att rädda det omstridda brexitavtalet. Antalet misstroendeyttringar från det egna partiet fortsätter att växa.

Hittills har totalt 19 ledamöter från Konservativa partiet gått ut öppet med att de lämnat in skriftliga missnöjesförklaringar mot May, enligt Reuters sammanställning. Runt tio av dem lämnades in eller offentliggjordes under torsdagen och fredagen – efter det att May presenterat det omstridda utkastet till det avtal som ska föra Storbritannien ur EU.

Missnöje med avtalet fick självaste brexitminister Dominic Raab och tre andra regeringskollegor att avgå under torsdagen. Samtidigt lovade ilskna parlamentsledamöter från olika partier att sänka uppgörelsen.

Inpiskarna redo

Om totalt 48 ledamöter lämnar in missnöjesförklaringar väcks en misstroendeomröstning mot premiärministern. Där krävs att en majoritet av Konservativa partiets ledamöter, minst 158 av 315, röstar emot May för att hon ska tvingas bort.

Det är oklart hur många missnöjesförklaringar som kommit in, men troligen är det fler än 17 då ledamöter kan välja att tiga om sina brev. Enligt uppgifter till Sky News har Konservativa partiets inpiskare – vars uppgift är att skapa ordning i leden – sammankallats för ett möte i parlamentet för att förbereda sig på en eventuell strid om ledarskapet.

Obekväm fråga

Under fredagsmorgonen fortsatte May dock att försvara sin brexitstrategi i en intervju med radiokanalen LBC. Där tvingades hon även svara på den hånfulla frågan om huruvida hon är en modern Neville Chamberlain.

– Nej, det är jag inte och anledningen är denna: vi kommer inte att vara bundna i evighet till något som vi inte vill ha, svarade premiärministern, enligt Reuters.

Den hårt kritiserade brittiske premiärministern Neville Chamberlain är kanske mest hågkommen för att, efter ett möte med Hitler 1938, ha försäkrat att nazistledaren inte hade några krigsavsikter. När kriget bröt ut avsattes han och efterträddes av Winston Churchill.