Misstänkt mordbrand vid ödekåk i Gränby

Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2007-09-18

Hot mot Gränby centrum sprejat på marken

Ett ödehus vid Gränby centrum eldhärjades under natten till tisdagen.

Ett ödehus vid Gränby centrum eldhärjades under natten till tisdagen. Ett hot mot centrat hade sprejats på asfalten en bit ifrån det brinnande huset.

Larmet om branden kom till räddningstjänsten vid elvatiden på måndagskvällen. När brandkåren kom till platsen brann det kraftigt.

– Man vet aldrig med ödehus om det är någon kvar därinne. Men vi gjorde inga försök att gå in, säger räddningstjänstens insatsledare Lars Söderberg.

Brandmännen var tvungna att riva av plåttaket på huset, vilket gjorde att branden tog sig allt mer. Till slut var huset helt övertänt.

– Det blev tidsödande. Vi var väl kvar där till halv tre, berättar Lars Söderberg.

Hot sprejat på asfalten

Någon människa fanns inte i huset. Men någon hade sprejat på asfalten ungefär 20 meter ifrån huset.

– Det stod att halv ett skulle Gränby centrum tändas på, säger Lars Söderberg.

Polisen beskriver att huset har varit ett tillhåll för undomar och uteliggare.

– Vi har inga spår efter vem som har gjort det här. Vi misstänker att någon har varit ovarsam eller tänt på, säger Christer Nordström, polisens presstalesman.

”Enskilda busstreck”

Polisen ska göra en teknisk undersökning på platsen. Man ska också försöka se om texten på asfalten matchar andra klottrade ”tags.”

Den senaste tiden har många bränder drabbat Uppsala. Polisen tror dock inte att det är någon pyroman som härjar i staden.

– Vi tror att det handlar om enskilda busstreck. Men vi kan inte utesluta att samma personer är inblandade i flera händelser, säger Christer Nordström.

Även Gränbyskolan har utsatts för hot. Så sent som i helgen gick gärningsmän in i gymnastiksalen och skrev på väggen att skolan skulle bombas den 17 september.