Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Skärpt bevakning vid SSU:s kongress

Publicerad 2011-08-02

SSU:s kongress som inleds i dag präglas av massmordet på Utøya.

Polisen har skärpt bevakningen och vid en minnesstund i dag hedras offren från systerorganisationen AUF.

– Vi vill visa att vi står upp för ett politiskt engagemang och inte följa gärningsmannens vilja att skapa rädsla, säger Jytte Guteland.

Över 500 ungdomar från hela landet samlas i dag i Stockholm för SSU:s 36:e kongress. Efter massakern på Utøja har flera oroliga föräldrar hört av sig för att fråga om säkerheten.

– Vi har gett dem möjligheter att höra av sig med frågor men den största känslan i organisationen är att människor vill samlas för att hedra offren och stå upp för vår kongress, säger SSU-ordföranden Jytte Guteland. 

Enligt polisen finns ingen förhöjd hotbild mot kongressen men med tanke på händelserna i Norge kommer extra bevakning att ske.

– Det handlar om att vi ska vara synliga, bland annat med uniformerad polis på plats, säger Stefan Färdigs, på Stockholmspolisen.

Vid en minnesstund vid lunchtid i dag ska ungdomsförbundet hedra offren i Norge. Bland annat är Mona Sahlin inbjuden som talare.

– Hon har väldigt mycket hjärtat i frågor om människors lika värde. Jag är säker på att hon också kommer visa sitt stöd till en ung generation i en svår tid, säger Jytte Guteland.

Ingen från det norska ungdomsförbundet AUF deltar på SSU:s kongress men de två systerorganisationerna har haft tät kontakt sedan Anders Bering Breiviks vansinnesdåd förra fredagen.
Jytte Guteland deltog själv vid Arbeiderpartiets minnesstund i fredags och har pratat med sin norske kollega Eskil Pedersen flera gånger. SSU har även startat en insamling för återuppbyggnaden av Utøja.

– Jag hoppas att AUF känner att vi har en vilja att finnas kvar när strålkastarna vänds någon annanstans, säger Guteland.

Hur påverkar terrordådet ungdomars vilja att engagera sig?

– Jag hoppas att vi inspireras av Jens Stoltenberg när han säger att samhället ska förändras mot mer demokrati, delaktighet och fördjupad gemenskap.

Det här blir Jytte Gutelands sista SSU-kongress som ordförande. I morgon väljs Gabriel Wikström till hennes efterträdare. Motkandidaten Faraj Abuiseifan, som bland annat var nominerad av Stockholms län, drog tillbaka sin kandidatur i helgen.