Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

M föreslår betald polisutbildning

Publicerad 2018-04-23

Den som utbildar sig till polis ska inte behöva betala för sina studielån om de stannar kvar i yrket i fem år.

Det föreslår Moderaterna inför höstens val.

– Polisyrket hör tillsammans med militären till statens grundläggande kärnuppgifter, säger M-ledaren Ulf Kristersson.

Moderaterna vill reformera polisutbildningen, både innehållsmässigt och för att göra den mer attraktiv. I dag gapar många stolar tomma på utbildningen trots att behovet av poliser är stort. Moderaterna föreslår därför att hela studielånet ska skrivas av efter fem års arbete som polis.

– Antingen får vi sänka kraven på att bli polis eller så får vi höja attraktionskraften i yrket. Vi väljer det senare. Då tror jag att kombination av betald utbildning, högre lön och långsiktig sittning på en starkare polismakt är de saker som krävs, säger Ulf Kristersson till Aftonbladet.

Satsningen på de slopade studielånen beräknas kosta cirka 200 miljoner

kronor.

”Hör till statens kärnuppgifter”

Enligt Kristersson är det rimligt att erbjuda avgiftsfria utbildningar inom polisen, samtidigt som man inte gör det inom andra krisartade samhällsfunktioner, som lärarkåren och sjukvården.

– Vi menar att militären och polismakten är statens grundläggande kärnuppgifter. När det gäller försvarsmakten har vi plikt och betald utbildning av de som är officerare. Vi behöver en snarlik lösning också inom polismyndigheten där man helt enkelt skriver av studiemedlen med en femtedel fem år i rad så att man också lockar människor att vara kvar i yrket. Efter fem år som polis så kommer man inte ha några studieskulder, säger han.

Moderaterna anser även att det behövs en kraftig nivåhöjning av anslagen till Polismyndigheten. För nästa mandatperiod vill M satsa 4,3 miljarder kronor på detta.

Partiet håller fast vid sin tidigare linje att det behövs en riktad lönesatsning för att minska polisavhoppen och göra yrket mer attraktivt. Moderaterna vill satsa 1,1 miljarder kronor under nästa mandatperiod på en lönesatsning, vilket skulle innebära ungefär 3 000 kronor extra i månaden, utöver det som normalt faller ut i löneförhandlingar.