Lammköttet du köper kan ha fraktats från Australien - levande
Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-02-13
Djurrättsorganisationen WSPA har under två år smygfilmat långa djurtransporter och hittat många exempel på vanskötsel, trånga utrymmen och djur som dör av svält.
Enligt organisationen fraktas levande får från Australien till Sverige.
– Det är så absurt att det inte riktigt går att tro på, säger Marit Paulsen.
Bilderna på djurskyddsorganisationen The World Society for the Protection of Animals, (WSPA), hemsida är hemska. De visar lamm som dött av svält, kor som trängs på minimala utrymmen och hästar som panikslaget försöker få tag på några få droppar vatten.
Bildmaterialet är en del av kampanjen "Handle with care" som vill uppmärksamma långa transporter av levande djur. Organisationen har filmat transporter världen över i mer än två år. En del av djuren fraktas i flera veckor innan de når sin slutdestination: bland annat skickas grisar från Kanada till Hawaii och kor från Brasilien till Libanon.
Men organisationens material har även en koppling till Sverige. Enligt WSPA transporteras levande får hela vägen från Australien till Malmö för slakt.
När aftonbladet.se pratar med före detta EU-parlamentarikern Marit Pulsen har hon svårt tro att det är sant.
– Va? Vad säger du? Det låter helt absurt, säger hon.
Under sin tid som aktiv politiker var just djurtransporter en av de frågor hon engagerade sig mest i. Nu är hon inte lika uppdaterad i frågan, men hon tror ändå inte att situationen för djuren har blivit särskilt mycket bättre.
– Jag tror i ärlighetens namn inte att det har hänt så mycket. Den grundläggande strukturen som fanns då finns kvar, säger hon.
Ett av grundproblemen enligt Marit Paulsen är att många av djuren som transporteras har så lågt värde att det inte spelar någon roll om tio procent av dem dör under transporterna. Hon jämför med hur mer dyrbara djur som ridhästar transporteras och behandlas.
– De tar man hand om på ett helt annat sätt än vad man gör med kalvar, lamm och grisungar. Djur som ska skickas för vidareuppfödning är de som far mest illa.
Hur kan man som konsument försöka påverka den här situationen?
– Det bästa råd jag kan ge är att handla sina varor så lokalt som möjligt, det gäller både lammkött och potatis.
Marit Paulsen menar dock att problemet inte bara kan lösas med hjälp av konsumenterna. Det kan vara svårt för en enskild person att veta var en vara kommer ifrån och hur den har kommit till Sverige.
– Det är svårt att komma åt det här. Ansvaret ligger hos oss som konsumenter till viss del, men för att vi ska kunna ta bra beslut måste varorna vara märkta med korrekt information. Och här tycker jag att politikerna måste införa hårdare regler kring informationen på varorna och se till att den granskas hårdare än vad de gör i dag. Enskilda konsumenter kan inte både vara livsmedelsinspektörer och laboratoriepersonal.