Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Leopold

Ryska och georgiska soldater skakar hand

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-08-14

Aftonbladets Mattias Carlsson rapporterar direkt från Gori

Enligt Georgien har deras trupper återtagit kontrollen över staden Gori.

Men ryska trupper är fortfarande kvar, rapporterar Aftonbladets Mattias Carlsson.

Samtidigt hävdar Georgien att ryska trupper nu också återvänt till hamnstaden Poti.

På torsdagskvällen sade amerikanske generalen James Cartwright till CNN att Ryssland förbereder sig för att lämna Georgien.

– De drar sig tillbaka till en position där de kan lämna landet på ett lugnt sätt.

Under dagen hördes explosioner från området kring Gori och rök steg mot himlen. En talesman för georgiska inrikesdepartementet anklagade ryssarna för att ”förstöra” Gori, minera staden och demolera nybyggda vägar.

Mattias Carlsson är på plats i Gori på förmiddagen efter att ha lyckats ta sig igenom en vägspärr som satts upp av säkerhetsskäl.

– Vi är på väg in i Gori och de georgiska styrkorna verkar ha full kontroll. Där vi igår såg de ryska stridsvagnarna står nu georgiska trupper, säger Mattias Carlsson över telefon.

Men plötsligt hejdar han sig och utbrister:

– Men ryssarna är kvar på den platsen där de var i går! Det skiljer bara fyrahundra meter mellan de georgiska och de ryska styrkorna. Det är helt absurt. Journalister släpps fram till de ryska styrkorna som står på tomgång i sina transportfordon vid infarten till Gori.

Hur beter sig de ryska soldaterna?

– De ryska soldaterna verkar avslappnade. Det är alltså större stridsvagnar och de har sina kanoner riktade mot de georgiska trupperna. Staden Gori som är bakom de ryska styrkorna måste fortfarande vara i rysk kontroll.

Vad gör de georgiska soldaterna?

– Även de georgiska styrkorna som står med sina jeepar vid en närbelägen bensinmack, verkar vara avslappnade. De kikar ner mot ryssarna.

Ingen ny order

Mattias Carlsson närmar sig en rysk soldat för att ställa frågor.

– Han berättar att han för några minuter sedan pratade med en georgisk soldat och att de skakade hand med varandra, berättar Mattias.

Den ryske soldaten uppger att de inte har fått några order om att retirera från sina positioner i Gori.

– Han säger att de ska var kvar där och att det är deras senaste order.

Flyktingar har anklagat ryska soldater för att plundra och stjäla. Vad har du att säga om det? frågar Mattias Carlsson den ryske soldaten.

– Varför skulle jag stjäla något. Ser nu några tv-apparater här? Såklart inte, vad ska jag göra med det? Lägga det på stridsvagnen? frågar den ryske soldaten och skakar på huvudet.

Pistolbeväpnad man

En stund senare uppstår skottlossning och hela det stora pressuppbådet flyr.

– Det började med att en aggressiv man i kamouflagekläder och t-shirt kom gående ut bakom de ryska stridsvagnarna. I ena handen hade han en videokamera och i den andra en pistol. Han skrek "var var ni när de bombade Sydossetien? Dra åt helvete era djävlar" och viftade med pistolen mot oss journalister.

Mannen pratade ryska men var inte ryss, berättar Mattias.

– Han kan ha varit sydossetier eller georgisk.

Strax efteråt kom ett antal rebeller som var beväpnade med automatvapen och pistoler.

– Då hade vi journalister dragit oss undan lite. Det brann av något skott men jag tror inte att någon skadades, säger Mattias Carlsson.

Aftonbladets utsända team tar sig några hundra meter från platsen eftersom läget är instabilt. Då ser de hur ett stort antal människor börjar springa.

– Något måste ha hänt, säger Mattias Carlsson.

Det visar sig att ett kanadensiskt tv-team blev rånade på sin bil av den pistolbeväpnade mannen. Det har även inträffat någon explosion vid sidan av vägen.

Fredsplan

Under dagen kom uppgifter från georgisk sida om att Ryssland återinförde styrkor i hamnstaden Poti. Från rysk sida säger man att återtåget ska ta två dagar.

Från Zugdidi i västra Georgien rapporterade en Reutersfotograf att över 100 ryska militärfordon, däribland 40 pansarfordon, hade samlats två kilometer från centrum. Enligt Ryssland utför styrkorna underrättelseuppdrag.

I Moskva tog president Dmitrij Medvedev emot ledarna för de georgiska utbrytarrepublikerna Sydossetien och Abchazien. Enligt uppgift har de båda skrivit under principerna för den fredsplan som EU föreslagit och som också godtagits av både Ryssland och Georgien.

Ryssland kommer att ställa sig bakom varje beslut som utbrytarrepublikerna fattar om sin framtida status i förhållande till Georgien, sade Medvedev. Samtidigt lovade ryske utrikesministern Sergej Lavrov i tv att utländska observatörer ska släppas in i Sydossetien.

Ledarna från de två rebelliska republikerna deklarerade samfällt att det är självständighet som är deras mål.

Kyla USA-Ryssland

Parallellt fortsatte det internationella fredsmäklandet. USA:s utrikesminister Condoleezza Rice kom till Paris för att tala med president Nicolas Sarkozy, som personligen medlat fram förslaget till fredsplan. Hon skulle vidare till Georgien för att träffa president Micheil Saakasjvili och markera USA:s stöd för hans västvänliga regering.

Relationerna mellan Ryssland och Nato förefaller ha skadats allvarligt. Rysslands krav på ett extramöte med Nato om krisen har enligt Natodiplomater blockerats av USA. I stället har Washington kallat till möte på tisdag med Natoländernas utrikesministrar – men dit är inte Ryssland inbjudet. I tisdags fördömde Nato Ryssland för övervåld i kriget.

Frankrike väntas snart lägga fram ett nytt resolutionsförslag om Georgien i FN:s säkerhetsråd, ett förslag som införlivar den fredsplan som Sarkozy tagit fram på uppdrag av EU.