Hamasledare dödad av flygattack

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-15

Medan förhandlingarna om vapenvila pågår har ytterligare en Hamasledare dödats i Gaza.

Rörelsens inrikesminister Saeed Seyyam träffades av en israelisk flygbomb.

Hamas reagerade med att lova hämnd och fortsatt hård hållning mot Israel.

Saeed Seyyam uppges vara en av Hamas fem viktigaste ledare i Gaza skriver Sky News. Som inrikesminister var han ansvarig för poliser och säkerhetsstyrkor, med 13 000 man, som deltar i kampen mot Israel.

På torsdagen dödades han när en israelisk flygbomb träffade en byggnad i Gaza City. I attacken ska även en högt uppsatt tjänsteman, Seyyams bror och hans familj ha dödats. Den israeliska armén har bekräftat att de ligger bakom torsdagens händelse.

Israel beklagade FN-attack

Efter attacken gick Hamas direkt ut och lovade att de kommer att hämnas. Deras hårda hållning mot Israel kommer inte att förändras.

Tidigare under torsdagen utsattes FN:s högkvarter i Gaza för en israelisk flygattack. Israels försvarsminister Ehud Barak beklagade senare det inträffade och sa att det var ett stort misstag.

Israel hävdar att attacken tvingades fram när palestinierna öppnade eld mot dem.

Inget beslut i Kairo

Samtidigt som stridigheterna fortsätter i Gaza pågår förhandlingarna i Egypten om vapenvila. Hamas har sagt till de egyptiska medlarna att de kommer att gå med på en årslång vapenvila förutsatt att Israel drar tillbaka samtliga styrkor inom 5-7 dagar.

Dessutom kräver Hamas att Israel öppnar gränsövergångarna till Gaza.

Israels sändebud Amos Gilad träffade de egyptiska medlarna i Kairo på torsdagen. Enligt en israelisk tjänsteman ska landets ledare fatta beslut om vad nästa steg ska bli efter ett informationsmöte.