Konflikt skapar gaskris i EU

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-01-06

Ryssland anklagar Ukraina för stöld

Gasen sinar i flera EU-länder på grund av prisbråket mellan Ryssland och Ukraina.

Värst drabbat är Bulgarien och Slovakien som är beroende av rysk naturgas.

Regeringen i Slovakien meddelade på tisdagen att de kommer att utfärda kristillstånd.

Bakgrunden till konflikten är att Ryssland anser att Ukraina har stulit över 63 miljoner kubikmeter gas sedan den 1 januari. Den stulna gasen skulle transporteras till Europeiska länder skriver Sveriges Radio Ekot.

Kris i flera länder

Rysslands premiärminister Vladimir Putin beslutade därför i måndags att de det ryska energibolaget Gazproms ska kraftigt minska gastransporterna till Ukraina. Ett beslut som alltså drabbar flera europeiska länder hårt. Leveranserna till Balkan har stoppats helt.

På tisdagen satt Bulgariens regering i krismöte och Slovakiens regering har utfärdat kristillstånd. Dessa länder får nästan all sin naturgas från Ryssland via Ukraina.

Andra länder som också har drabbats av konflikten är Turkiet, Grekland och Makedonien skriver Ekot. Även Rumänien, Bosnien och Ungern märker av åtdragningen.

Ukraina försvarar sig

Enligt det ukrainska energibolaget Naftogaz använder de bara så mycket extra gas som systemet behöver för att gasen ska pumpas vidare till Europa.

EU har hittills valt att ställa sig utanför konflikten men anser nu att situationen är ohållbar. Den uppstådda gaskrisen gör att EU väljer att öka dialogen med både Ryssland och Ukraina enligt Ekot.