Dödshotas för sina orakade armhålor

Publicerad 2012-03-14

”Hatet är otroligt kränkande”

Palacios Deidre har dragit igång ett upprop på Facebook för att kvinnors rätt att själva bestämma över hårväxten i sina amrhålor.

Kvinnor ska inte ha hår under armarna.

Så är det, om man lyssnar på det näthat som florerar.

– Hatet är otroligt kränkande, säger Palacios Deidre.

”Jag förstår inte hur det här kunnat väcka sådan anstöt” säger Lina Ehrin.

Först var det Lina Ehrin, 32, och hennes orakade armhålor i Melodifestivalen. Sedan skribenten och bloggaren Hanna Fridén som hängde ut dem som öste ut sitt hat över håriga kvinnor. Det ledde till ett upprop på Facebook som svämmar över av nya bilder på kvinnor – och några män – som stolt visar upp sitt armhålehår.

– Ju mer hår som kvinnorna visar, desto större blir hatet. Det handlar om rena dödshot och är otroligt kränkande, säger Palacios Deidre, som dragit i gång uppropet på nätet.

”Bara lite hår”

Hon och många andra som står upp för sitt armhår blir bombarderade med glåpord.

"Så in i helvete löjliga är ni" och "Du bör hängas. I fyra minuter. Sedan hängas igen. Tills döden tar dig" eller "Det äckligaste jag sett, jävla feministsvin" lyder några av kommentarerna.

– Det är ju bara lite hår. Folk är rädda efter att ha blivit dödshotade. Det som känns bra är att vi är fler än dem. 6000 Facebook-användare stöder vår sak just nu, säger Palacios Deidre.

”Ett ramaskri”

Hon har suttit non-stop för att rensa forumet från påhopp. Men nu hinner hon inte med längre.

– Hoten kommer hela tiden. Hatet visar hur olika synen är när det handlar om kvinnor och män. Det blir ett ramaskri när man bryter mot normen.

De flesta som uttrycker sin avsky är män, i åldrarna 15 till 30 år.

– De finner det oerhört provocerande att man är stolt över något som de tycker är äckligt, säger Palacio Deidre.