Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Strejk inom handeln rycker allt närmare

Publicerad 2012-04-11

Den planerade strejken inom handeln sprider sig nu snabbt.

Nu har fackförbunden SEKO och Trasnport lagt sympativarsel.

– Vi stöder Handels krav på jämställda löner och trygga anställningar, säger SEKO:s förbundsordförande, Janne Rudén.

Förhandlingarna om ett nytt kollektivavtal inom den svenska handeln har gått ovanligt trögt i år. Fackförbundet Handels har varslat om en storstrejk från och med fredag. Om ingen lösning har kommit till stånd innan dess tas knappt 6 000 medlemmar som arbetar i butiker och på lager ut i strejk. De senaste dagarna har också flera andra LO-förbund, däribland Pappers och Byggnads, varslat om sympatiåtgärder som innebär att konflikten kan sprida sig som en löpeld på den svenska arbetsmarknaden.

SEKO och Transport lägger nya varsel

I dag beslutade även SEKO att lägga ett sympativarsel som stöd för Handels. Varslet, som träder i kraft natten till måndag, innebär total arbetsnedläggelse för 220 medlemmar på 79 asfaltsverk runt om i landet, främst inom Skanska, NCC, Svevia och Peab. Enligt SEKO blir konsekvenserna att allt vägarbete stoppas.

Sent i eftermiddags kom också beskedet att Transport varslar om sympatiåtgärder, som inleds vid midnatt till den 21 april. Det innebär att alla varutransporter till och från de butiker och lager som Handels tagit ut i konflikt stoppas.

”Förödande konsekvenser”

I morse kallade arbetsgivarorganisationerna Svensk Handel och Svenskt Näringsliv till presskonferens för att kommentera det allt mer upptrissade tonläget.

– Svensk detaljhandel omsätter någonstans mellan 1,5-2 miljarder om dagen. Det är inte svårt att räkna ut att det skulle få alldeles förödande konsekvenser om strejken bryter ut. Strejken är ett medel för facket att försöka tvinga igenom något som inte är resonligt i sammanhanget, säger Christian W. Jansson, ordförande i Svensk Handel.

2,6 procents löneökningar

För några månader sedan slöt industriförbunden på den svenska arbetsmarknaden avtal med sina motparter som resulterade i 2,6 procents löneökningar för medlemmarna per år. Enligt Svensk Handel är redan det för mycket, men något man kan tänka sig att gå med på.

Budet: 4,7 procent

Men från fackligt håll har man lagt ett förhandlingsbud på löneökningar på 4,7 procent. Enligt Handels ordförande Lars-Anders Häggström är det upptrissade tonläget från arbetsgivarsidan helt naturligt.

– Det kommer alltid skrämselpropaganda när de som tjänar lite ska ha lite mer. Problemet är att Svensk Handel överhuvudtaget inte har velat förhandla med oss. De lämnade ett slutbud redan i januari som de sagt ska gälla. Då hade vi inget annat val än att varsla om konflikt för att få komma tillbaka till förhandlingsbordet, säger han.

Tre orsaker för varslet

Enligt Häggström har man dessutom lagt fredagens strejkvarsel av tre andra orsaker.

- Vi vill justera upp de kvinnodominerade yrkenas löner. Dessutom vill vi försvara lägstalönerna. Det tredje är att vi vill skapa ordning och reda när det handlar om att stapla visstidsanställningar på varann, säger han. 

Hård kritik

Svenskt Näringslivs vd Urban Bäckström var i morse hård i sin kritik mot hur LO:s ledning och medlemsförbunden nu agerar.

– De borde tänka efter på vad de nu sätter igång. Det är väldigt lätt att starta en konflikt, men det kan vara jättesvårt att få fred på arbetsmarknaden igen. De leker verkligen med elden, säger han.

”Farligt ekorrhjul”

Enligt Bäckström är löneökningar inom handeln på över 2,6 procent per år helt orimliga. Det skulle enligt honom trissa upp lönerna i den konkurrensutsatta industrin i framtiden.

– Av allt det vi producerar i Sverige under ett år skickar vi hälften på export. Det är klart att våra företag inom industrin måste vara konkurrenskraftiga på den internationella marknaden. Våra löneökningar måste vara i paritet med de i våra konkurrentländer. För höga löneökningar sätter i gång ett farligt ekorrhjul av kompensation för andra förbund, säger han.

LO slår tillbaka

Men LO:s ordförande Wanja Lundby-Wedin lägger inte mycket vikt i det Svenskt Näringsliv säger. Enligt henne har framför allt kvinnor i handeln för låga löner.

– Det vi gör nu är precis samma sak som vi gjort de senaste tre avtalsrörelserna. Vi har satsat på att kräva lite mer för kvinnodominerade jobb och för de lägst avlönade. Det har inte äventyrat svensk lönebildning tidigare och kommer inte göra det den här gången heller, säger hon.

Nytt bud kan komma i eftermiddag

Avtalen mellan parterna gick ut sista mars. Just nu sitter fack och arbetsgivare i hårda förhandlingar för att försöka nå en lösning innan dess. Under påskhelgen kopplades medlare in för att försöka lösa knutarna. Ett nytt bud från dem kan komma redan i eftermiddag.