Grundskola skyldig till könsdiskriminering

Publicerad 2012-04-10

Nekade elev plats i klassen på grund av kön

Eleven nekades en plats i Västerängsskolan i Håbo kommun.

Anledningen: han var inte flicka. Diskrimineringsombudsmannen (DO) bedömer nu att skolan har gjort sig skyldig till diskriminering.

När eleven skulle börja i sjuan var han tvungen att byta skola. Han ställdes i kö till Västerängsskolan i Håbo kommun redan ett år i förväg.

Efter ett par veckor kom beskedet. Han fick inte börja i Västerängsskolan. Motiveringen var att skolan inte ville ha in fler pojkar i klassen. Vid det tillfället bestod klassen av 13 pojkar och 5 flickor. Skolan ville skapa en jämnare könsfördelning och de fyra platserna som då fanns tillgängliga reserverades för flickor.

"Kände inte någon"

– Det var inte kul alls. Min son mådde jättedåligt under den här perioden, han blev ledsen och inåtvänd. Han trodde att han skulle få börja i en skola där han hade vänner, i stället fick han börja i en skola där han inte kände någon, säger elevens mamma till Aftonbladet.

En av flickorna tackade nej till sin plats och pojken erbjöds en plats i klassen under sommaren.

– Men då tackade vi nej. Han kände sig inte välkommen där, säger elevens mamma.

Vid högskolor och i arbetslivet finns det en möjlighet att ge företräde till ett underrepresenterat kön i syfte att främja jämställdhet.

Den bestämmelsen kan enligt DO inte tillämpas i en verksamhet som omfattas av skollagen.

Därför bedömer nu DO att Västerängsskolan bröt mot lagens diskrimineringsförbud när de nekade eleven en plats i klassen.

Ska se över rutiner

I sitt yttrande till DO hänvisar Västerängsskolan till skollagen och att könsfördelningen i klassen hade varit ojämn i flera år, vilket ska ha påverkat flickorna negativt. Ambitionen var att skapa en bättre arbetsmiljö i klassen, bland annat genom en jämnare könsfördelning, skriver skolan i sitt yttrande.

– Givetvis måste vi se till att följa lagen. Samtidigt ser vi en problematik mellan skollagen som ska se till elevernas bästa och diskrimineringslagen i sådana här fall. Men nu har DO gjort en bedömning att lagstiftningen är tydlig, och vi ska självklart se över och kvalitetssäkra våra rutiner, säger Maria Tilly vid Skolförvaltningen i Håbo kommun.

Håbo kommun har ännu inte tagit ställning till hur de ska gå vidare i fallet.