Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Johanna: Det är absurt

Publicerad 2011-12-22

Deras dotter dog på BB – nu erkänner ledningen brister under förlossningen

Johanna Svensson, 26 och Alfred Svärd, 27 förlorade sin Hilda under en 55 timmar lång förlossning.

Läkaren bröt nacken på Hilda under förlossningen – och hävdar att han inte gjorde något fel.

Men sjukhusledningen håller inte med.

– Det är djupt beklagligt. Våra riktlinjer har inte följts, säger sjukvårdsdirektören Christina Karlsson.

Nio dragningar med sugklocka hjälpte inte. Inte heller dubbla dragningar med tång. Johanna Svenssons 55 timmar långa förlossning slutade med att läkaren bröt av barnets nacke. Aftonbladet kunde i går berätta om händelsen, som inträffade i maj i år, och nu utreds av både polisen och Socialstyrelsen.

– Det hade inte varit så svårt att rädda Hilda. Ett beslut om att snitta och vi hade haft henne här i dag, säger Johanna Svensson.

”Inte våra riktlinjer”

Läkaren menar att han inte har gjort fel – men sjukhusledningen och flera erfarna förlossningsläkare har en annan åsikt.

– Det här agerandet stämmer inte överens med våra riktlinjer. Vi har vidtagit åtgärder, säger Christina Karlsson, sjukvårdsdirektör på Höglandssjukhuset.

Johanna Svensson:

– Att det är sjukvårdsdirektören och inte läkaren som erkänner att de gjort fel är ju absurt, säger hon.

Förlossningsläkarna vill alla vara anonyma med hänsyn till att det pågår en utredning, men är kritiska till hur fallet hanterats.

– Sugklocka och tång är inte riskfria ingrepp. Men att dra och slita så till den grad att sådana skador uppstår har jag inte hört talas om. Det är helt otroligt, säger en av dem.

Fick en erinran

Läkare och rutiner på kvinnokliniken på Höglandsjukhuset har kritiserats av Socialstyrelsen vid tre tillfällen de senaste åren. Flera läkare har fått en erinran eller varnats.

– Kejsarsnitt finns inte i deras värld. Vår sons hjässa höll på att slitas av när läkaren aldrig gav sig med sugklockan. Det slutade med att han fick en lätt hjärnskada och enorma ärr på huvudet, säger Fredrik Fransson i Bodafors som anmälde en av sjukhusets förlossningsläkare 2008.

Läkaren som förlöste Fredrik och Michaela Franssons son fick en erinran från Socialstyrelsen, men friades av Förvaltningsrätten.