Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Pilotens egna bilder på de ryska planen

Publicerad 2014-12-18

Här flyger ryska plan över Östersjön.

Bilderna är tagna av svenska piloter - och Försvarsmakten kallar den ryska övningen för "anmärkningsvärd".

– Det här stora planet, TU-95, är ett strategiskt bombplan. Det kan bära kärnvapen och det är oerhört sällsynt att det flyger över Östersjön, säger Niklas Englund, vakthavande informatör vid Försvarsmakten.

Under fyra dagar i början av december flög ryska bombplan ut från Finska viken i en omfattande övning. Även stridsflyg och marina enheter deltog i övningen.

– Det skedde många ryska övningar under den här perioden. Vi följde dem så klart med både flygplan och fartyg, säger Niklas Englund, vakthavande informatör vid Försvarsmakten.

"Oerhört sällsynt"

Under den fyra dagar långa övningen reagerade Försvarsmakten framförallt på ett av planen som deltog.

– Det här stora planet, TU-95, är ett strategiskt bombplan. Det kan bära kärnvapen och det är oerhört sällsynt att det flyger över Östersjön, säger Niklas Englund.

Försvaret kallar händelsen "anmärkningsvärd".

– Det är ett Kalla kriget-flyg och har inte varit över Östersjön sedan dess, säger Englund.

"Ser att det händer"

Under en pressträff på torsdagen släppte Försvarsmakten bilder på TU-95 samt på bombflyget TU-22.

Samtidigt kommenterade man fredagens incident, där ett ryskt signalspaningsplan var nära att kollidera med ett SAS-plan som lyft från Kastrup.

– Vi hade tidigare varit uppe och identifierat signalspaningsplanet och därefter följde vi den på vår radar. När planet vände insåg vi att den hade en direkt skärande kurs med ett passagerarplan som just startat. Vi kontaktade då den civila trafikledningen som fick passagerarplanet att ändra höjd och kurs och på så vis förhindra en incident, sa insatschef Göran Mårtensson.

Försvarsmakten vill dock inte berätta vad man drar för slutsatser av att ryska plan kan flyga utan påslagna transpondrar, eller om den typen av incidenter har blivit vanligare.

– Vi ser att det händer, säger Mårtensson till TT.