MSB varnar: Handsprit i bilen är brandfarligt
Publicerad 2022-07-24
Handsprit i bilen har blivit standard för många under pandemin. Men de höga sommartemperaturerna gör att handspriten kan fatta eld.
Nu varnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap om brandfaran.
– Det blir väldigt varmt och då bränner du dig, säger Peter Albertsson på MSB.
Under pandemin har allt fler börjat ha handsprit i bilen, men nu varnar Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, för att det kan innebära brandfara.
– Vi har fått in rapporter om olyckor, att man har spritat händerna och gnistan har tänts och man har bränt sig, säger Peter Albertsson, sakkunnig på MSB.
Handsprit avdunstar i värme, vilket skapar ångmoln som kan antändas. Sommarens höga temperaturer gör att avdunstningen går ännu fortare, därav en ökad brandrisk i just bilen.
Det är gnistor från statisk elektricitet som kan antända ångmolnen. Man ser eller känner inte själva gnistorna men de räcker för att antända ångmolnen.
– Du får skador av ångmolnet som blir väldigt varmt och då bränner du dig. Det blir inte en allvarlig skada, men det är obehagligt när det händer.
Undvik helst handsprit i bilen
Risken för att något i bilen ska antända är dock liten.
– Då krävs det att man tappar ut en större mängd handsprit, men det tar tid för den att avdunsta och då hinner man känna på lukten att man spillt och kan torka upp det innan.
Rådet är att inte låta handspriten ligga kvar i bilen mer än nödvändigt och inte i direkt solljus. Man ska i stället låta den ligga i väskan och gärna i skuggan.
Albertsson tycker dock att man ska ställa sig frågan - behöver vi handsprit?
– Är det för att man är rädd för covid-19 så fungerar tvål och vatten lika bra. Då blir du av med handspriten på det sättet.
För de som till exempel jobbar inom vården, där handsprit är ett måste, förslår Albertsson att man ska förvara handspriten i en kylväska med en kylklamp.
Ett stort mörkertal
Många vet inte att man kan rapportera in dessa olyckor till MSB, därför är mörkertalet stort.
– Det kan vara en chef som haft ett vårdbiträde som bränt sig och ringer in och undrar hur de ska förebygga det. Men mörkertalet är jättestort, vi vet inte hur många olyckor som händer. Vi vet bara att det har hänt och därför vill vi varna.
MSB vill däremot inte uppmana folk att rapportera in sina olyckor, utan att i stället informera sin omgivning om brandfaran, för att på det viset undvika fler olyckor.