Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Tandläkare slipade ned tänder – i onödan

Publicerad 2019-08-27

En kvinna i Halmstad besökte en tandläkare för att få hjälp med sina tänder.

Men besöket slutade inte som hon tänkt sig. Istället fick kvinnan samtliga tänderna i överkäken nedslipade – trots att det inte behövdes.

Nu riktar Ivo hård kritik mot tandläkaren.

En kvinna besökte en tandläkare i Halmstad för att få hjälp med sina tänder. Tandläkaren ska ha rekommenderat patienten att skaffa en tandprotes och behandla karies- och tandlossningsproblematik, skriver Hallandsposten.

Men besöket hos tandläkaren slutade med att kvinnan fick så stor smärta i munnen att hon inte kunde äta. Det efter att tandläkaren slipat ned patientens tänder – så mycket att det i princip endast fanns rotrester kvar.

När tandläkaren föreslog att göra samma sak med underkäken sa patienten nej och avbröt behandlingen.

Tandläkaren förstörde flera friska tänder

Kvinnan uppsökte en annan klinik där hon fick genomgå omfattande tandvårdsbehandlingar för kunna behålla tänderna som den första tandläkaren slipat ned. Det gick inte ens att fästa protes på patientens tänder, då det kraftiga slipandet hade nått tandrötterna.

Enligt tidningen ska den första tandläkaren inte heller skrivit in i patientjournalen vilka undersökningar denna gjorde för att fatta beslutet om nedslipning av kvinnans tänder.

Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, har granskat ärendet och riktart nu hård kritik mot tandläkaren.

Ivos gransking visade att patienten inte hade någon kariesproblematik, och deras bedömning är att tandläkaren förstörde flera friska tänder. Kritik ges även mot hur en borr och antibiotika användes i fallet.

Följ ämnen i artikeln