Sjuksköterskan Ida, 35, vill förbjuda alkohol på Fyrishov
Publicerad 2020-07-02
I helgen kastade ordningsvakter ut ett berusat sällskap från Fyrishov.
Ida Persson som var där vill inte bevittna något liknande igen.
Hon har startat ett upprop för att förbjuda alkoholserveringen vid badet.
Enligt Fyrishov är det dock ovanligt att föräldrar dricker för mycket när de ska ha koll på sina barn i vattnet.
– Det har gått tre dagar och jag är fortfarande upprörd, säger Ida Persson, 35.
Hon berättar att ett barn hade kunnat råka illa ut eftersom dess förälder druckit med sina vänner vid badet i helgen.
– Ingen ingrep för barnets säkerhet. Det var först när föräldern störde andra i badet och var högljudd och dryg som vakterna kom. Det vi kände var att ett barn hade kunnat drunkna för att det fanns inte tillräcklig uppsikt över det.
Ifrågasätter alkohol på kommunalt bad
Hon vill att Fyrishov slutar servera alkohol och har dragit igång ett upprop som omkring 400 personer ställt sig bakom efter en dag.
– Det här är ett ställe där många barn vistas. Alkohol har ingenting här att göra. Jag dricker också, men absolut inte när jag ska vakta barnen i vattnet. Jag är sjuksköterska och vet mycket väl hur alkohol påverkar omdömet. Jag har varit på akuten och tagit hand om trafikskadade personer som sagt att de bara druckit två öl. Men vid två öl kan man ha försämrat omdöme och är inte lika snabb på att uppfatta saker som händer.
Mobiler är också en risk
Att alkoholservering är en riskfaktor vid badet är även något som Helene Lundevall, projektkoordinator på Fyrishov, medger.
– Men mobiltelefoner kan också vara en risk i närheten av vatten, om man inte har tillräcklig koll. Det finns flera olika risker och visst är alkohol en del av det, säger hon.
Samtidigt betonar hon att Fyrishov följer de rutiner som finns runt alkoholserveringen och att det är sällan som ordningsvakterna behöver kasta ut någon som druckit för mycket vid badet.
– Vi sätter säkerheten högt. Det är ytterst sällan som något sånt här händer, men det är beklagligt när det gör det, säger hon.
En av personerna som skrivit under uppropet är dock skeptisk.
– De här strikta reglerna som de talar om, de är omöjliga att hålla eftersom de säljer alkohol i flera olika restauranger. Det största ansvar är så klart på de vuxna människorna, men jag tycker även att Fyrishov har ett ansvar. Barns rätt till trygghet måste gå före vuxnas rätt till alkohol, det bara är så, säger Sofia Persson, 26.
Första anmälningen sedan 1999
Patrik Brodd, avdelningschef på miljöförvaltningen, berättar att kommunen känner till händelsen i helgen. Den har anmälts.
– Det vi gör nu är att följa upp det med verksamheten för att få deras syn på vad som hänt. Utifrån det kan vi gå vidare med tillsynsbesök och vidare åtgärder.
Samtidigt betonar han att det är det första klagomål som Uppsala kommun fått in gällande alkoholservering vid det kommunala badet på 21 år och att det krävs en hel del för att tillståndet ska dras in.
– En enstaka händelse behöver inte betyda att det finns problem med verksamheten. Skulle vi däremot få upprepade klagomål eller om vi skulle se något annat vid tillsynsbesök så kan ett serveringsställe få en anmärkning. Sedan en varning om det är grövre eller upprepade förseelser. Sista steget är att dra in tillståndet.
Det är miljö- och hälsoskyddsnämnden som beslutar om varningar och indragning av tillstånd.