Dömd får medborgarskap – tack vare mamma
Uppdaterad 2019-12-18 | Publicerad 2019-12-17
En 17-årig pojke beviljas svenskt medborgarskap, trots att han begått brott. Detta eftersom hans mamma fått det.
Kvinnan blev medborgare i slutet av förra året. Samtidigt avslog Migrationsverket hennes ansökan om att även sonen skulle omfattas av beslutet, eftersom pojken dömts för två ringa stölder och våldsamt motstånd och även begått en stöld.
Ärendet gick till migrationsdomstolen, som även den sade nej.
Mamman överklagade domen och pekade på att det förflutit lång tid sedan brotten begåtts.
Migrationsverket invände, då pojkens brottslighet gjorde att han som tidigast skulle kunna bli medborgare i augusti 2021, enligt myndighetens riktlinjer. Dispens från vandelsvillkoret kan ges personer som är födda i Sverige eller kommit hit i mycket unga år. Men enligt Migrationsverket kunde inte 17-åringen ges sådan dispens – han kom till Sverige som treåring, men har bara vistats lagligt i landet sedan han var nio år.
Enligt tidigare praxis har kravet på hederligt levnadssätt, som ställs på vuxna, även haft betydelse när barn prövats för medborgarskap.
Men enligt Migrationsöverdomstolen är det oklart om lagen ställer samma krav på barn – och menar att det inte bör göras.
"När det gäller prövningen av om ett barn ska beviljas svenskt medborgarskap vid en förälders naturalisation måste denna göras utifrån ett barnperspektiv", skriver domstolen.
Eftersom brotten, enligt domstolen, är av förhållandevis ringa karaktär och 17-åringen vistats relativt länge i Sverige slår rätten fast att pojken ska få bli medborgare, samtidigt som sin mamma.