Borgerlig trio backar SD för mer kärnkraft
Publicerad 2020-01-15
SD vill försöka bromsa avvecklingen av Ringhals 1 och 2. Det ska ske genom att riksdagen beordrar regeringen att ge nya direktiv till huvudägaren Vattenfall.
SD-förslaget backas upp av M, KD och L och feltryckningar i omröstningen nästa vecka kan avgöra.
Energiminister Anders Ygeman (S) säger att han lutar åt att kalla det SD, M, KD och L driver för symbolpolitik.
– Om du vill återstarta en stängd reaktor men inte är beredd att betala det som krävs för att den ska klara våra moderna säkerhetskrav då blir det inget annat än symbolpolitik, anser Ygeman.
SD "pragmatiska"
Sverigedemokraternas energipolitiske talesperson Mattias Bäckström Johansson hoppas förstås att någon på regeringssidan eller i Centerpartiet eller Vänsterpartiet ska utebli eller byta sida i omröstningen den 22 januari. Det skiljer bara några få röster för att SD-förslaget ska kunna antas.
Skulle tillkännagivandet till slut vinna stöd så innebär det dock inte att de båda reaktorerna får ett nytt liv. Det återstår flera ytterligare steg innan ett eventuellt beslut om fortsatt drift skulle vara möjligt. Regeringen måste bestämma sig för vad den ska göra gentemot Vattenfall och ekonomi, säkerhet, teknik måste analyseras på nytt. Nya tillstånd behövs.
– En följd skulle kunna bli att det finns förutsättningar att köra vidare Ringhals 1 men inte 2:an, säger Mattias Bäckström Johansson.
M backar SD
Moderaterna har rakt av ställt sig bakom en SD-motion, tillsammans med Kristdemokraterna och regeringens samarbetsparti Liberalerna.
– Det är mycket glädjande att Moderaterna och Kristdemokraterna har kommit på bättre tankar sedan man lämnat energiöverenskommelsen och tillsammans med Liberalerna nu väljer att stödja Sverigedemokraternas förslag, sade Bäckström Johansson i riksdagsdebatten om, bland annat, statliga, helägda Vattenfalls verksamhet och styrning från staten.
SD-förslaget går ut på att riksdagen ska ge regeringen order att ändra ägardirektiven för Vattenfall. Innebörden är att bolaget ska hejda den redan långt gångna avvecklingen av de båda reaktorerna.
Ringhals 2 togs ur produktion för bara några veckor sedan och 1:an ska kopplas ifrån i år. Vattenfall har sagt att man som huvudägare av reaktorerna (jämte delägarna Uniper, och indirekt Fortum) inte är intresserat av att slå back. Besluten om att stänga ligger fast, på affärsmässiga grunder.
Lars Hjälmered är moderat och ordförande i riksdagens näringsutskott. Han säger att han har tagit del av en internrapport från Vattenfall som gjordes för fyra, fem år sedan.
– Enligt den skulle det ju, till ganska rimliga kostnader kunna gå att köra Ringhals 1 vidare i ytterligare 15 år, säger Hjälmered vars parti hoppade av energiöverenskommelsen med regeringen och Centerpartiet före jul.
Som skäl angavs just kärnkraftens framtid, även om den överenskommelsen tillåter nya investeringar i ny kärnkraft.
Subventionera rost?
– Vi går in med en stor portion pragmatism i det här. Vi förstår också att det krävs en del analys, säger Hjälmered.
I debatten sade han att det är tråkigt att Socialdemokraterna inte vill ta reson och att Miljöpartiet hellre tvingar fram beslut om att avveckla kärnkraft i stället för att rädda klimatet genom att stödja fossilfri kärnkraftsel.
Energiminister Ygeman tror inte att en majoritet i riksdagen ställer sig bakom SD:s förslag. S-ledamöter lär inte byta sida.
– Jag har inte hört någon socialdemokrat som vill subventionera rostiga reaktorer, däremot tror jag att vi kommer att ha kärnkraft under lång tid framöver, säger han.
PODD Experten: Så blir det politiska året 2020
I dagens Aftonbladet Daily pratar vi med Lena Mellin, inrikespolitisk kommentator på Aftonbladet om hur det politiska året blir i Sverige.