"Fuskenhet" föreslås stoppa livsmedelsfiffel

TT

Publicerad 2024-06-14

Importerade jordgubbar som säljs som svenska, hästkött i kebab och utspädd olivolja. Livsmedelsfusk som dessa ska stoppas med en "Fusk-enhet", föreslår regeringens särskilda utredare. Arkivbild.

Fusk inom livsmedelsbranschen – som hästkött i kebaben och utspädd olivolja – måste kunna bestraffas hårdare, skriver regeringens särskilda utredare Eva-Lotta Hedin på Dagens Nyheters debattsida.

Enligt Hedin har de länder som är bäst på att avslöja livsmedelsfusk inrättat specialiserade enheter som utöver traditionella inspektörer kan bestå av poliser, journalister, revisorer och analytiker.

Utredaren föreslår därför att en särskild ”fuskenhet” ska inrättas på Livsmedelsverket. Den ska ansvara för den mest avancerade kontrollen och bland annat bestå av en ”nationell kontrollstyrka med specialistkompetens”.

Kontrollmyndigheterna föreslås även få utökade möjligheter att utbyta uppgifter. Jordbruksverket, Kemikalieinspektionen och Livsmedelsverket ska gemensamt ansvara för fuskenheten.

Vidare föreslår Hedin en särskild sanktionsavgift mot livsmedelsfusk som ska verka avskräckande.

”Om den som fuskar har tjänat på överträdelsen ska avgiften fastställas till dubbla vinsten. Om vinsten inte går att beräkna ska avgiften i stället fastställas utifrån hur allvarlig överträdelsen varit, upp till 50 miljoner kronor”, skriver utredaren.

Följ ämnen i artikeln