Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Arvid, Vidar

Prinsessan gifter sig – med skandalomsusad shaman

Mia Holmberg Karlsson/TT

Publicerad 07.14

Hon är prinsessan som talar med änglar. Han är shamanen som botar sjukdomar med amuletter.

I dag blir den våldsanklagade konspirationsteoretikern Durek Verrett officiellt en del av det norska kungahuset. På plats i Geiranger för att fira det kontroversiella paret är Sveriges blivande drottning.

Kvinnor med många sexpartners drar till sig underjordiska andar som gör ”avtryck” på slidans insida. Med hjälp av Durek Verretts övningar kan de rensas ut.

Det är bara en av en lång rad märkliga, pseudovetenskapliga teorier som den självutnämnde shamanen torgför i sin bok ”Spirit Hacking” från 2019. Han påstår också att barn får cancer för att ”de vill”, att cellgifter är lönlöst, att andar orsakar könssjukdomar och att han kan stoppa åldrande.

Boken släpptes samma år som förhållandet mellan Verrett och Norges prinsessa Märtha Louise blev känt. Enligt Verrett hade de dock mötts flera tusen år tidigare – bland annat i det gamla Egypten, där Verrett var farao och Märtha Louise hans drottning.

Anklagad för misshandel

49-årige Verrett har en historia kantad av lögner, skandaler och konspirationsteorier. Enligt egen utsago är han sjätte generationens shaman – enligt hans mamma är det ett rent påhitt. I intervjuer med norska veckotidningen Se og Hør har mamman beskrivit sonen som lögnaktig, manipulativ och farlig och påstått att prinsessan ”måste ha blivit hjärntvättad” av hennes son.

Mamman är inte bjuden till bröllopet. Det är inte heller Verretts syster, som på Instagram häromdagen sade sig ha blivit hotad av sin bror med fästmö. Även mamman säger sig ha hotats med miljonskadestånd av paret, likaså Verretts tidigare fästman, som i Se og Hør anklagat sitt ex för hjärntvätt och misshandel.

Durek Verrett har också fått kritik för sin försäljning av dyra amuletter som påstods bota covid-19.

– Omoraliskt och förkastligt att använda sin kändisstatus för att tjäna pengar på kvacksalveri, kommenterade statssekreteraren och läkaren Ole Henrik Krat Bjørkholt till norska VG.

Kungen betalar

Märtha Louise är ingen främling för pseudovetenskap. Bland annat har hon drivit en ”änglaskola” där kursdeltagarna skulle lära sig att kontakta himlavarelser.

Till följd fick kungahuset henne att lova att sluta använda sin prinsesstitel i kommersiella sammanhang. Det har hon gjort ändå, bland annat när hon och Verrett i somras lanserade ett bröllopsgin som senare stoppades.

Brudgummen verkar ha charmat sina svärföräldrar, parets kontroverser till trots. Kungaparet uppges betala ur egen ficka för den fyra dagar långa bröllopsfesten. 2022 kallade kung Harald och drottning Sonja Verrett en ”fin kille” som är ”väldigt rolig att umgås med”, rapporterar NRK.

Gemene norrman tycks inte lika imponerad. I en färsk mätning anser en majoritet att Märtha Louise bör frånsäga sig sin prinsesstitel.