Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

8 miljarder dollar och nytt toppmöte om Ukraina

TT-AP

Publicerad 2024-09-26 02.33

Joe Biden i Washington på onsdagen.

Kraftigt ökat stöd, med bland annat 8 miljarder dollar i militär hjälp. Och ett toppmöte med 50 länder i Tyskland. Den satsningen för att hjälpa Ukraina mot Rysslands invasionskrig presenterar USA:s president Joe Biden i samband med ett möte med sin ukrainske kollega Volodymyr Zelenskyj.

”I dag tillkännager jag en stor uppgång i säkerhetshjälpen till Ukraina, och en rad satsningar för att hjälpa Ukraina vinna detta krig”, heter det i en kommuniké från Vita huset, rapporterar medier i Washington.

”Jag sammankallar ett toppmöte inom kontaktgruppen för Ukrainas försvar i Tyskland i oktober”, fortsätter Biden.

”Detta för att koordinera arbetet bland över 50 länder som stöder Ukraina i dess försvar”.

En del nya order

Utspelet nämner dock inte den heta frågan om klartecken för att använda alla donerade vapen mot mål långt in i Ryssland. Trots ihärdiga påstötningar från Ukraina har USA svävat på målet kring det.

Enligt läckor i förhand om det nya stödet viks cirka 5,5 miljarder dollar för att ”köpa ut” vapen som USA:s militär lagt i ett speciellt lager för Ukraina. Ungefär 2,5 miljarder går till att lägga order för nytillverkning av vapen för Ukraina i USA.

Kan vända med Trump

Det är en beslutsväg som Biden, som president, kan använda för att hjälpa allierade i ett nödläge.

Det finns icke utnyttjade anslag för vapen till Ukraina i USA:s budget. De måste dock tas i anspråk före den 30 september och det handlar om minst 5,5 miljarder dollar.

Biden ska informera kongressen att han tänker använda miljarderna till flera paket under hösten.

En valseger för expresidenten Donald Trump den 5 november kan dock snabbt innebära minskat USA-stöd för Ukraina. De senaste dagarna har Trump och andra i Republikanerna flera gånger kritiserat Ukrainas president och dömt ut Ukrainas chanser i kriget efter Rysslands invasion.