Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Konrad, Kurt

Etikdebatt sedan president kissat i byxan

Publicerad 2022-12-31

Kritiker kräver att Sydsudans president Salva Kiir ska kliva åt sidan av hälsoskäl. Arkivbild från 2020.

Är han för gammal och skröplig för att leda ett plågat land? Eller är kritikerna oförskämda mot äldre? Debatten rasar i Sydsudan sedan president Salva Kiir kissat på sig under ett offentligt framträdande.

Sydsudan är världens nyaste nation. Det unga landets historia är intimt förknippad med president Salva Kiir som regerat sedan självständigheten 2011.

Kiirs styre har i sin tur förknippats med inbördeskrig och korruption. Presidenten påstås ha berikat sig på landets naturtillgångar. Samtidigt har FN anklagat styrkor lojala med Kiir respektive hans värsta rival, tillika vicepresidenten Riek Machar, för brutala övergrepp på civila.

Nu har kritiker fått ett nytt argument för att kräva Salva Kiirs avgång: hälsoskäl.

I samband med en tv-sänd ceremoni den 13 december syns hur Kiir av allt att döma kissar i byxan, rapporterar bland andra The Guardian. Det dröjer innan den 71-årige presidenten inser vad som sker. Samtidigt som han upptäcker pölen vid sina fötter bryts tv-sändningen.

Anklagas för åldersrasism

Videoklippet från ceremonin blev snabbt viralt och händelsen har väckt debatt i både Sydsudan och regionen.

”Han har kissat på sig offentligt. Varför går han inte i pension till förmån för någon som är i fysisk form att styra?” frågar sig en Twitteranvändare i en typisk kommentar.

Men Kiirs kritiker anklagas i sin tur för åldersrasism.

”Det där kan vara jag i framtiden, hur skulle du känna om det var jag som blev förödmjukad som du gör mot Salva Kiir”, skriver ugandiske parlamentsledamoten Daudi Kabanda till en lokal politikerkollega som lagt upp videon i sociala medier.

I grannlandet Kenya går statliga men oberoende Kenyanska medierådet till angrepp mot tv-kanalen som sände bilderna.

”Att exponera en statschef i hans mest utsatta ögonblick av sjukdom är en av journalistikens kardinalsynder”, skriver rådet på sin sajt.

Kritiker försvarar Kiir

Även vissa oppositionella rycker ut till presidentens försvar. The Guardian rapporterar att medborgarrättsaktivisten Wani Michael, vanligtvis en frän Kiirkritiker, skriver på Twitter:

”Vi kommer inte att håna hans hälsa även om vi är oeniga med hans regering.”

Aktivisten fick snabbt svar av en annan användare:

”Var du lika empatisk mot människorna han fängslade, torterade och dödade?”