Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Ny votering om vapenvila skjuts upp

TT-AFP

Publicerad 2023-12-18

Det internationella trycket på Israel och för en humanitär vapenvila i Gaza tilltar.

FN:s säkerhetsråd ska ta upp frågan igen – men omröstningen om en resolution har skjutits fram till tisdagen

Diskussionerna i FN om en ny resolution om kriget i Gaza tvingar säkerhetsrådet att skjuta på den omröstning som skulle ha hållits på måndagen.

Tidigast sent på tisdagseftermiddagen, svensk tid, kan en omröstning hållas, meddelar FN.

Före helgen ställde sig 153 av länderna i FN:s generalförsamling (med 193 länder) bakom en resolution om en humanitär och hållbar vapenvila – några dagar efter att USA hade lagt in sitt veto i säkerhetsrådet mot en sådan.

USA:s representant, ambassadör Robert Wood, sade då att resolutionen ”skulle så frön för nästa krig” och att den hastats fram.

– Tråkigt nog så ignorerades alla våra förslag, sade Wood och ansåg att USA inte kunde ställa sig bakom ”en ohållbar vapenvila”

Skärpt kritiken

Sedan dess har USA skärpt sin offentliga kritik av Israels sätt att föra krig i Gaza, inte minst vad gäller skyddet för civila.

Det nya resolutionsförslaget har tagits fram under ledning av Förenade arabemiraten. Det uppges ställa krav på att omgående säkerställa en vapenvila som kan hållas och möjliggöra ett säkert flöde av humanitär hjälp till Gaza.

Men USA och Israel kritiserar förslaget för att det inte nämner Hamas, som är terrorstämplat av USA och EU, vid namn. Förslaget innehåller dock krav på att kvarvarande gisslan omedelbart släpps fria och att attacker på civila upphör.

Det fördömer alla våldsamheter som riktas mot civila liksom alla terrorhandlingar. Det senare tolkas som ett tillägg som skulle kunna göra det lättare för USA och Storbritannien att acceptera.

Hittills har säkerhetsrådets 15 medlemsländer, fem av dem permanenta, bara lyckats anta en enda resolution om Gaza. Den gäller ”humanitära pauser”.

Franskt krav

Storbritanniens och Tysklands utrikesministrar, David Cameron och Annalena Baerbock, skrev i helgen en artikel i den brittiska dagstidningen The Times där de uppmanade till en hållbar vapenvila och konstaterade att allt för många civila människor har dödats.

Brittiska medier noterar dock att britten Cameron definierar en sådan vapenvila som en där Hamas inte längre skulle kunna utgöra något militärt hot mot Israel. De två ministrarna poängterade också att Israel har rätt att tillintetgöra Hamas i självförsvar.

Frankrikes utrikesminister Catherine Colonna var i Israel på söndagen och krävde då en ”omedelbar och hållbar” vapenvila.

Förhandlingar pågick under söndagen om texten i det nya förslaget, enligt AFP:s uppgifter. Vid sidan av det utropade Israels premiärminister Benjamin Netanyahu, återigen, att hans regering avser ”strida till slutet”.