Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Dagmar, Rigmor

Politiskt kaos bakom ökad opiumodling i Myanmar

TT

Publicerad 2023-01-26

En medlem i organisationen Pat Jasan, som kämpar för att få bukt med Myanmars narkotikaproduktion, förstör opiumvallmo i den nordliga delstaten Kachin 2016.

Produktionen av opium i Myanmar har blomstrat sedan militärjuntans maktövertagande.

Politisk och ekonomisk oreda fått allt fler fattiga lantbrukare att vända sig till den lukrativa odlingen av opiumvallmo.

I takt med att Myanmar har kastats in i kaos och väpnade konflikter har landets vallmofält vuxit alarmerande snabbt, enligt en rapport från FN:s narkotikaorgan UNODC.

– Ökningen vi ser i narkotikaindustrin är direkt kopplad till den kris som landet genomgår, säger UNODC:s regionala representant Jeremy Douglas.

Odlingsarealen av vallmo ökade med en tredjedel mellan 2021 och 2022, enligt rapporten som grundas på satellitbilder och fältarbete. FN-organet konstaterar att kampen mot odlingarna helt tycks ha avbrutits.

Militärjuntan tog i februari 2021 över makten i Myanmar från den civila regeringen. Sedan dess har landets ekonomi paralyserats och tusentals människor har dödats och fängslats. Runt 40 procent av landets invånare levde 2022 i fattigdom, enligt FN. Vissa bedömare beskriver situationen i landet som ett inbördeskrig.

UNODC:s landansvarige i Myanmar efterlyser internationellt stöd till alternativa inkomstkällor för odlarna för att komma till rätta med problematiken.

– Opiumodling handlar om ekonomi, och går inte att få bukt med genom att förstöra skördar vilket bara förhöjer utsattheten, säger UNODC:s Benedikt Hofmann.

Myanmar är världens näst största opiumproducent efter Afghanistan. Produktionen av syntetiska droger, så som metamfetamin, ökar också i det sydostasiatiska landet.