M-politiker: Sätt in försvaret mot aktivisterna
Uppdaterad 2020-09-15 | Publicerad 2020-09-14
Lysekils oljehamn blockerades på nytt under söndagen.
Nu vill en lokalpolitiker att Försvarsmakten sätts in för att stoppa aktivisterna.
– Man behöver sätta ned foten och statuerar exempel, säger Mathias Bruno (M), ledamot i Sotenäs kommunfullmäktige.
På söndagen hindrade aktivister från Greenpeace återigen oljetankern Grena Knutsen från att leverera olja till Preems raffinaderi i Lysekil.
Det har fått lokalpolitikern Mathias Bruno (M), som sitter i kommunfullmäktige i Sotenäs kommun, att reagera. På Facebook föreslår han att Försvarsmakten ska sättas in för att hindra aktivisterna och att eldgivning kan behövas.
”Daltas för mycket”
– Det är bra bevakat med både polis och Kustbevakningen. Ändå lyckas de ta sig förbi allihop och då kan det vara läge att låta Försvarsmakten hjälpa till. Det är inte vilket skyddsobjekt som helst, vid fel hantering så kan det bli våldsamma olyckor, säger Mathias Bruno till Aftonbladet.
Du skriver också att eldgivning kan behövas?
– Man får väl använda de medel som nöden kräver, tänker jag. Jag har inte varit på plats och vet inte vad som sagts och gjorts. Min uppfattning är att det daltas för mycket med aktivister överlag, oavsett vilken sorts aktivister vi talar om. Ibland kanske man behöver sätta ned foten och statuerar exempel. Man behöver visa att man menar allvar, men jag menar inte att man ska skjuta folk.
Vad menar du med eldgivning, varningsskott?
– Ja, det är väl en tanke. Jag är ingen säkerhetsexpert på något vis, men det är sådana tankar som jag får när jag ser vad som händer. Jag har den största respekten för att de vill stoppa utbyggnad av Preemraff men man behöver inte förstöra på det här sättet och sätta sig över lagstiftning.
Sex personer greps
Enligt Mathias Bruno har det den senaste tiden funnits flera situationer i Sverige där Försvarsmakten hade kunnat skickas in.
– När vi får upploppssituationer och så vidare i städerna så kanske det är läge att låta Försvarsmakten arbeta. Vi kanske borde tänka om litegrann i samhället.
Bruno vill vara tydlig med att idén om att skicka in militären är hans personliga åsikt och inte något som diskuterats inom Moderaterna.
Efter dagens aktion anhölls sex personer från Greenpeace för brott mot skyddslagen.
Få positiva exempel
Sedan skotten i Ådalen 1931, då fem personer sköts ihjäl av militär, har försvaret i princip varit förbjuden från att ingripa mot civilbefolkning, enligt Roger Johansson, professor i historia vid Malmö universitet.
– Ådalskommission gjorde en noggrann undersökning av vad som hände. Slutsatsen man sen drog i riksdagen då var att det är detta som händer. Efter det förbjöd man användandet av militär i fredstid inom landet. Polis utbildas för att ta bovar och militär för att skjuta motståndare.
Enligt honom finns det få exempel på att användning av militär inom det egna landet fungerat.
– När man sätter in militär i infekterade sociala konflikter så lugnar det aldrig ned sig, tvärtom, det eskalerar. Det är svårt att hitta ett exempel där det hänt något positivt, säger Roger Johansson.