Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sam, Samuel

Oljan sänke för Obama

Uppdaterad 2011-03-10 | Publicerad 2010-06-26

Synen på oljekatastrofen i Mexikanska golfen förändras ju närmare själva läckan man kommer.

Etablissemanget i Washington vill helst tala om BP:s ansvar och "vårdslöshet" samt hotet mot miljön. Men längs den drabbade sydkusten vänds vreden ofta mot regeringen.

– Olyckor händer, säger John Heckel om BP:s ansvar för explosionen på Deepwater Horizon den 20 april och det rekordstora läckaget som ännu pågår.

Han är, som många andra i Florida, inflyttad pensionär, och sitter och njuter i eftermiddagssolen i en utfällbar solstol på stranden i Pensacola Beach.

Bredvid sitter David Loden, 64. Han ser inte heller oljekatastrofens effekter som något större problem, annat än som ett problem för den lokala ekonomin.

Miljörörelsens fel

Problemet, resonerar Loden, är snarare vänstervridna medier, miljörörelsens makt och president Barack Obamas regering i Washington, som "i strid mot grundlagen" är på väg att göra om USA till en socialistisk stat.

– Det är miljörörelsen som tvingat dem att börja borra flera kilometer under vattenytan. Vi har ju kända oljereserver i norra Alaska. Men politiker har hindrat oss att borra där. Det hade varit helt tryggt, säger han.

Inställningen är inte ovanlig bland konservativa i det så kallade Bibelbältet i södra USA. De ser alla former av federal styrning och makt som något ont, per definition.

Fast misstron mot Obama, som tilltagit sedan BP:s oljerigg exploderade den 20 april, är dock inte begränsad till dessa kretsar.

Obama misstros

De flesta amerikaner, 59 procent, tycker att Obama saknar en tydlig plan för hur oljekatastrofen ska hanteras, visar en opinionsmätning redovisad av tv-kanalen CBS i veckan.

I de drabbade kuststaterna – Louisiana, Mississippi, Alabama och Florida – är andelen som sågar Obamas hantering av katastrofen 64 procent.

Även så kallade liberala väljare, som tenderar att stödja Obama, är alltså skeptiska. En av dem är den 60-åriga lärarinnan Connie Walker, som TT:s utsände träffar i Mobile, Alabama.

– Jag är så arg på politikerna och de federala myndigheterna. Detta är en nationell kris. Och de har slösat bort så mycket tid, säger hon.

Hon skulle välkomna att ansvaret utreds i grunden och att de skyldiga ställs inför rätta.

– Men det är inte det som är huvudfrågan just nu. Nu måste vi rädda Mexikanska golfen. Politikerna flyr undan sitt ansvar. Deras käbbel och tomma prat gör att det ser ut som om de gör något. Men det är inte vad som krävs just nu.

TT

ANNONS