Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Evald, Osvald

Tungt arbete att röja i askan

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-04-21

EYJAFJALLAJÖKULL. Islands bönder har utsatts för hårda prövningar den senaste veckan.

Askmolnet har förstört betet och vattnet för djuren. Många har tvingats lämna sina gårdar.

Nu börjar arbetet med att röja upp under den gyttjiga askan.

Diana Augustsdottir skottar bort aska från ingången till ladugården som ligger alldeles vid vulkanens södra sluttning. Hästarna, fåren och de nyfödda lammen står inne. Hon var tvungen att ta in alla djuren när askan började falla över gården för en vecka sedan. Då tejpade hon igen fönster och dörrar för att det finkorniga dammet inte skulle ta sig in.

I dag skiner solen åter över Island. Det enda molnet på himlen är mörkt och kommer från Eyjafjallajökull. Men aktiviteten i vulkanen har minskat och forskarna hoppas att det värsta är över. Mängden magma som kommer upp ur kratern har minskat. Uppskattningsvis har vulkanen hittills spytt ur sig cirka 140 miljoner kubikmeter, enligt Mike Burton vid Italiens institut för geofysik och vulkanologi.

Plogar askan

De flesta vägarna har reparerats efter den enorma flodvåg som den smälta glaciären orsakade i torsdags och fredags förra veckan. Nu kör en plogbil längs huvudvägen och tar bort all aska.

– Det har varit jobbigt men de flesta av oss har ändå försökt hålla modet uppe, säger Diana Augustdottir.

Men andra orkar inte mer. Hennes granne blev så frustrerad av askan att han bestämde sig för att ge upp och sälja gården.

Regeringen har lovat ersättning till alla drabbade bönder. De ska få pengar till extra hö eftersom betet och årets höskörd med största sannolikhet är helt förstörda. Räddningstjänsten kör runt till bönderna och erbjuder stöd och hjälp med röjning.

Kliar i ögonen

Askan hänger fortfarande kvar i luften och det kliar i ögonen och de fina kornen sätter sig direkt i näsan och på läpparna men Diana Augustsdottir har lämnat ansiktsmaskerna inne i dag.

– Askan har lagt sig överallt. I går var jag tvungen att lägga katten i badkaret och spola av den allt, säger hon och visar klösmärken på armarna från den inte så badvilliga katten.

Vulkanmolnet verkar nu ha delat på sig. En del går österut mot Ryssland och en del mot ett högtryck på Grönland. Även om Europas luftrum åter är öppet varnar flera forskare bland andra geologen Magnus Tumi Gudmundsson för att tro att faran helt är över.

Plymen med aska från vulkanen är fortfarande cirka 4 000 meter hög.

Nödrop från flygbranschen |
SvD